МВФ: Заборона на дострокове вилучення депозитів буде скасована найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Заборона на дострокове вилучення депозитів буде скасована найближчим часом

Кредит&Депозит
6832
Міжнародний валютний фонд (МВФ) переконав Національний банк України (НБУ) у необхідності скасування заборони на дострокове вилучення депозитів найближчим часом, повідомила глава місії, що працювала в грудні в Україні, МВФ Джейла Пазарбашиоглу.
"НБУ погодився, що як тільки відтік депозитів з банківської системи припиниться, - а це вже відбулося: протягом двох тижнів гроші повертаються в систему, - НБУ скасує мораторій на дострокове розірвання депозитів, перейде до короткого рефінансування банків, підвищить процентні ставки по своїх пасивних операціях", - сказала вона в інтерв'ю газеті "Экономические известия".
За її словами, МВФ примусив НБУ скоротити рефінансування банків напередодні їх рекапіталізації.
"Ми наполягли на тому, щоб НБУ відмовився від практики довгого рефінансування, що викликало багато дорікань у банківському середовищі, і сконцентрувався тільки на підтримці банківської ліквідності. Тому НБУ переходить на коротке (максимум два тижні) рефінансування. Найближчим часом буде скасована і практика рефінансування банків під заставу акцій їхніх власників", - підкреслила Д.Пазарбашиоглу.
При цьому вона повідомила, що окремі українські банки, які не зможуть одержати підтримку капіталу з боку своїх акціонерів або міжнародних фінансових організацій, повинні бути ліквідовані.
"Ми активно працюємо з Міжнародною фінансовою корпорацією і Європейським банком реконструкції та розвитку, які зацікавлені в підтримці деяких банків другої та третьої групи. Безумовно, багатьом банкам доведеться шукати підтримку акціонерів, а у випадку відсутності такої підтримки - піти з ринку", - відзначила Д.Пазарбашиоглу.
При цьому вона повідомила, що в погодженому із МВФ меморандумі української влади передбачається потреба найбільших банків у рекапіталізації на рівні 54 млрд грн.
Голова місії МВФ висловила думку, що проведення конвертації частини валютних кредитів у гривневі цілком можлива. "Багато банків можуть зазнати збитків на цій операції. Думаю, Мінфін міг би компенсувати їх, наприклад, не обкладаючи податком нараховані, але не отримані доходи по кредитах", - пояснила вона.
Д.Пазарбашиоглу також повідомила, що в Україну прибула ще одна група фахівців МВФ, що буде перевіряти прийняті рішення Нацбанку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас