ЄЦБ: Економіка єврозони може почати відновлюватися у ІІ півріччі 2009р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ: Економіка єврозони може почати відновлюватися у ІІ півріччі 2009р

Казна та Політика
276
Економіка єврозони, можливо, почне відновлюватися в другій половині наступного року, говориться в щомісячному огляді Європейського центрального банку (ЄЦБ), повідомило агентство Bloomberg.
За словами члена ради директорів ЄЦБ Юргена Старка, центробанк не прагне до агресивного скорочення базової процентної ставки.
"Погіршення ситуації в глобальній економіці і дуже слабкий внутрішній попит, імовірно, збережуться протягом наступних декількох кварталів, - відзначається в огляді ЄЦБ. - Слідом за цим економіка почне поступово відновлюватися на тлі зниження цін на сировину за умови поліпшення ситуації в зовнішньому середовищі та ослаблення проблем на фінансових ринках".
Минулого тижня ЄЦБ почав максимальне у своїй історії скорочення базової процентної ставки, зменшивши її рівень на 75 базисних пунктів - до 2,5% річних. За словами Ю.Старка, можливість подальшого зниження ставки є "дуже обмеженою, що дозволяє лише дрібні кроки".
"ЄЦБ протестує проти очікуваного ринками подальшого ослаблення грошово-кредитної політики, - відзначає головний економіст з європейських ринків Barclays Capital у Лондоні Джуліан Келлоу. - У той же час, з огляду на поточну ситуацію з темпами економічного зростання та інфляцією, необхідно подальше агресивне скорочення ставки для відновлення економіки єврозони".
"ЄЦБ бачить, що інфляційний тиск продовжує зменшуватися, і надалі рівень інфляції, імовірно, буде відповідати показникам, що узгодяться з поняттям цінової стабільності", - говориться в огляді банку.
Згідно із прогнозом аналітиків, Європейський ЦБ знизить ставку ще на 50 базисних пунктів у січні.
ВВП єврозони скоротиться в 2009 році на 0,5%, що буде першим з 1993 року падінням економіки за підсумками року, прогнозують в ЄЦБ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас