Кияни підтримали введення диференційованої квартплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кияни підтримали введення диференційованої квартплати

Казна та Політика
802
У вівторок увечері Київська міська державна адміністрація провела громадські слухання щодо питання введення в столиці диференційованих тарифів на утримання житлових будинків і прибудинкових територій.
Відповідно до проекту КМДА, для кожного житлового будинку повинен бути встановлений окремий тариф, що становить від 1,1 грн до 13,49 грн за кв. м житлової площі, що означає істотне підвищення квартплати. Ініціативу мерії підтримали представники профільних міністерств, а також 80% телеглядачів, що брали участь у телефонному голосуванні під час прямої трансляції слухань.
Громадські слухання за участю керівництва Київської міської державної адміністрації (КМДА), а також міністерств із питань житлово-комунального господарства та економіки відкрив мер Києва Леонід Черновецький. "Я прошу підтримати мене в тому, що для всіх людей, яким бог дав самостійно вирішувати свої проблеми і які не мають потреби в моїй опіці, послуги повинні бути платними", - урочисто звернувся пан Черновецький до зібрання людей. При цьому мер пообіцяв за рахунок отриманих коштів підвищити зарплату всім співробітникам ЖЕКів, "від двірника до сантехника". "Ті 800 тис. киян, які з різних причин не можуть подбати про себе самі, не будуть платити ці збори", - заявив мер.
Нагадаємо, проект введення в столиці диференційованих тарифів на утримання житлових будинків і прибудинкових територій був опублікований на сайті КМДА 19 вересня. До документа додавалися списки адрес із вказівкою тарифів для кожного будинку - у діапазоні від 1,1 грн до 13,49 грн за кв. м житлової площі. Провести громадські слухання треба було для того, щоб довідатися думку киян про проект.
Після виступу голови КМДА до мікрофона запросили жителів столиці, яким було запропоновано висловити претензії до роботи житлово-комунальних служб.
Усього Леонід Черновецький встиг вислухати півдесятка різних скарг. При цьому щоразу мер цікавився, чи дзвонив прохач в call-центр мерії. Одержавши позитивну відповідь, голова КМДА демонстративно обіцяв розібратися з начальником певного ЖЕКу. Один з них виявився в залі. Йому довелося вислухати гнівну тираду мера, що зрештою звелася до того, що кожен начальник повинен "жити на території того ЖЕКу, яким він керує".
Потім слово взяв перший заступник міністра з питань житлово-комунального господарства Олександр Мазурчак. Він у цілому підтримав ініціативу мерії, але висловив сумнів в економічній обґрунтованості запропонованих тарифів. "Для деяких будинків тарифи зростуть у шість-сім разів. Це вимагає економічного обґрунтування, але по багатьох будинках ми його не бачили", - сказав Мазурчак. Після цього він запропонував панові Черновецькому допомогу свого відомства в "оптимізації цих тарифів" та отримав згоду мера.
Люди, що виступали, проявляли дивну єдність щодо ініціативи КМДА. Примітно, що слухання в мерії транслювалися в прямому ефірі телерадіокомпанії "Київ" із проведенням телефонного опитування. За даними КМДА, під час слухань, які тривали близько години, у мерію зателефонували 4050 телеглядачів, 80% яких підтримали ідею введення диференційованих тарифів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас