Обсяги продажу населенням валюти почали перевищувати обсяги купівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяги продажу населенням валюти почали перевищувати обсяги купівлі

Валюта
10327
Населення України в останні дні стало більше продавати валюти, ніж купувати її, констатують керівники найбільших українських банків.
"Ми вчора купили $1,5 млн, а продали $1,3 млн", - повідомив журналістам голова правління банку "Фінанси та кредит" Володимир Хливнюк у четвер.
"В останні дні ми більше купуємо валюти, ніж продаємо", - підтверджує його слова голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
На думку Хливнюка, громадяни психологічно змирилися з тим, що найближчим часом курс гривні не буде істотно падати.
"Думаю, психологічно не складно його підтримувати на цьому рівні", - сказав банкір.
Тимонькін також висловив журналістам думку, що якщо не вживати ніяких радикальних кроків, то курс гривні найближчим часом буде стабільний або незначно зміцнюватись.
Голова Укрсоцбанку додав, що гривня сьогодні на ринку коштує дорожче, ніж валютні ресурси. Він також нагадав, що кредити у валюті практично заборонений, тому попит на неї також буде знижуватися.
Як повідомлялося, в останній тиждень гривні вдалося закріпитися на рівні близько 7,5 грн/$1 після падіння більш ніж в 1,5 рази з вересня. Однак повільна девальвація національної валюти - на 5 коп. на день - триває під впливом перевищення попиту на валюту над її пропозицією на міжбанківському ринку.
Коментуючи вплив нового курсу на рівень неповернень валютних кредитів, голова банку "Фінанси та кредит" визнав, що число прострочених кредитів росте, "але поки не катастрофічно".
На його думку, банкам разом з Нацбанком та урядом необхідно йти на реструктуризацію таких зобов'язань, рекапіталізацію іпотечних портфелів.
Тимонькін додав, що в банкірів немає бажання забирати майно в позичальників і викидати його на ринок дешево, у чому їх звинувачує глава уряду. У той же час він підкреслив, що інструментарій роботи з боржником повинен бути жорстким, щоб банки мали можливість впливати на найбільш недбайливих, котрих налічується менше 5%.
Як повідомлялося з посиланням на дані Нацбанку, населення України в листопаді 2008 року купило іноземну валюту на $2,342 млрд більше, ніж продало, тоді як у жовтні - на $938,2 млн.
За даними НБУ, загальний обсяг угод на готівковому ринку в листопаді скоротився на 14,7% у порівнянні з жовтнем, або на $758,8 млн, - до $4 млрд 391,8 млн.
Обсяг продажу українцями валюти в листопаді скоротився на 51,3% у порівнянні з жовтнем, покупки - виріс на 10,6%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас