"Ъ": Вкладникам виділили ще 400 млн гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Вкладникам виділили ще 400 млн гривень

Валюта
1770
Уряд Юлії Тимошенко використовує будь-які можливості для збільшення фінансування виплат боргів Ощадбанку СРСР. Учора Кабінет міністрів виділив Ощадбанку 400 млн грн, які 400 тис. вкладників зможуть забрати за один день. При цьому більше 11,5 млн вкладників, зареєстрованих у реєстрі банку, грошей цього року не одержать. Експерти оцінюють рішення Кабміну неоднозначно: позитивний соціальний ефект може бути нівельований інфляційними очікуваннями.
У середу Кабінет міністрів вніс зміни в постанову №1 від 9 січня, що регламентує обсяг і порядок виплат громадянам в 2008 році компенсацій втрат від знецінення заощаджень в установах Ощадбанку і Держстраху СРСР. Прийняті зміни (копія є) збільшують компенсації на 400 млн грн - до 6,4 млрд грн. Ці кошти в повному обсязі підуть на повернення вкладів живим вкладникам - сума збільшилася з 5,76 млрд грн до 6,16 млрд грн. Обсяг виплат спадкоємцям вкладників і застрахованих, що померли в 2005-2007 роках, залишився незмінним: 230 млн грн і 10 млн грн відповідно.
Як відзначається в пояснювальній записці до документа, підписаній заступником міністра фінансів Володимиром Литвином, збільшення асигнувань за програмою компенсації вкладів на 400 млн грн відбулося завдяки економії витрат на обслуговуванні внутрішнього та зовнішнього держборгу. Для виділення вкладникам цієї суми, що перевищує закладений у бюджеті-2008 план на 6 млрд грн, був потрібний дозвіл комітету Верховної ради з питань бюджету. Такий дозвіл він надав Мінфіну ще 7 березня в листі №64-14/9-279. Відзначимо, що спочатку Мінфін хотів збільшити суму компенсацій цього року на 1,4 млрд грн, але Рада так і не розглянула відповідні поправки до закону про держбюджет.
Збільшення обсягу компенсацій, за підрахунками Мінфіну, дозволить до 31 грудня 2008 року зменшити загальну суму боргу держави по вкладах Ощадбанку СРСР до 120,96 млрд грн. Але 1000 грн (максимальний обсяг компенсації) зможуть одержати близько 400 тис. осіб, або всього 3,33%, з 12 млн вкладників, дані яких були внесені до реєстру Ощадбанку до кінця жовтня і для виплати компенсацій яким необхідно 12 млрд грн. Тим часом виділені з бюджету 5,76 млрд грн були перераховані на ощадні та поточні рахунки 6,292 млн вкладників ще 20 серпня.
За словами голови правління НАСК "Оранта", що також розподіляє компенсації, Олени Болотової, всі 400 млн будуть направлені в Ощадбанк, тому що уряд не планує додаткового виділення коштів НАСК. "Нам на компенсації бюджетом передбачено 10 млн грн. Ці гроші ми вже одержали", - сказала вона. "При відпрацьованих технологіях, а вони в нас нікуди не ділися, 400 млн грн банк здатний видати за один день", - повідомила прес-секретар Ощадбанку Ярослава Титова. Вона розповіла, що гроші будуть розподілятися по черзі серед уже зареєстрованих вкладників, і винятково в гривні. Тим часом на початку року виплати здійснювалися й у доларах - за курсом 5,05 грн/$.
"Це дуже неоднозначне рішення, - говорить генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Ірина Щербина. - Із соціальної точки зору це правильне рішення - одержувачами цих грошей в основному будуть непрацездатні і найбільш незахищені перед кризою громадяни. Але з економічної точки зору ці гроші доцільніше було б витратити на створення робочих місць".
Експерти розходяться в оцінках, чи зможе виплата компенсацій вплинути на темпи споживчої інфляції. "Хоча сама сума компенсацій не може прискорити інфляцію, не слід забувати про фактор перебільшених інфляційних очікувань. Цей фактор на початку виплат компенсацій прискорив темпи зростання цін на 1,5%", - відзначає пані Щербина. Більш категоричний президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров: "На інфляцію поточного року ця сума вплинути не встигне. А в 2009 році в умовах різкого посилення кризи вплив виплат буде непомітним". Раніше експерти спрогнозували зниження споживчого попиту на початку 2009 року і гальмування зростання цін.
За словами Прозорова, додаткові компенсації зараз будуть стимулювати споживчий попит у країні: "Якщо на початку року ми заперечували проти виплат вкладів, то в умовах кризи ми вважаємо такий крок правильним".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас