"Ъ": Промінвестбанк пішов із сім'ї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Промінвестбанк пішов із сім'ї

Фондовий ринок
3453
Як стало відомо, брати Клюєви не змогли знайти гроші на капіталізацію Промінвестбанку (ПІБ), тому Нацбанк вирішив його націоналізувати. У НБУ відзначають, що не поспішають повідомляти про своє рішення, тому що зазнають утиску з боку можливих інвесторів. При цьому правління НБУ вже підготувало пропозицію Кабміну рекапіталізувати ПІБ, тому що регулятор не має коштів для повернення депозитів вкладникам.
Правління Національного банку ввечері 9 грудня прийняло постанову, суть якої зводиться до націоналізації Промінвестбанку, повідомило джерело в правлінні. За його словами, підставою для цього стала нездатність народних депутатів Андрія і Сергія Клюєвих провести додаткову емісію акцій ПІБ на 900 млн грн. "Першим пунктом документа вирішено рекомендувати тимчасовому адміністраторові (заступникові голови НБУ Володимиру Кротюку) анулювати цю емісію у зв'язку з тим, що термін підписки на акції закінчився, - розповіло джерело . - Другим - рекомендувати тимчасовому адміністраторові припинити пошуки можливих інвесторів серед приватних осіб, третім - рекомендувати Кабінету міністрів виступити інвестором банку. Ще є десять пунктів, які описують цю процедуру".
Інші члени правління НБУ відмовилися підтвердити цю інформацію. "Рішення не оприлюднене, виходить, воно не прийнято, - заявив один з них. - Вранці (11 грудня) на сайті Нацбанку буде прес-реліз. З нього і довідаєтеся, що прийнято". На питання, чому інформація так довго оприлюднюється, ще один член правління НБУ відповів, що текст документа може бути змінений, тому що на голову НБУ Володимира Стельмаха здійснюється тиск. "За прийняттям документа пішли дзвінки, і голова міг змінити своє рішення, - сказав він. - Ви ж знаєте, що депутати хочуть створити тимчасову комісію з перевірки діяльності НБУ, щоб люди, які хотіли забрати ПІБ, мали потурання". Одержати коментарі братів Клюєвих учора не вдалося. Сам же Володимир Стельмах не захотів коментувати ситуацію. "Чому я повинен вам щось розповідати?" - відбивався він від журналістів, але все-таки зізнався, що націоналізує банк. "Ми будемо виходити на другий етап, щоб була не капіталізація, а рекапіталізація, - сказав голова НБУ. - А рекапіталізація викладена в законі про подолання фінансової кризи". Він послався на те, що перевірка банку регулятором, за результатами якої можна буде зробити висновок про рівень проблемної заборгованості і необхідних інвестицій, ще не закінчена.
За даними Нацбанку, на 1 жовтня Промінвестбанк серед 178 банків займав 6-е місце за активами (27,651 млрд грн) зі статутним капіталом 200,175 млн грн, зобов'язаннями 24,05 млрд грн, з яких 11,357 млрд грн - депозити фізосіб.
У НБУ націоналізацію ПІБ вважають надзвичайним заходом, але єдиною можливістю, що залишилася, підвищити ліквідність банку, що є умовою для одержання наступного траншу МВФ. "У Фонду гарантування вкладів фізосіб (на 1 грудня в активах - 2,919 млрд грн) не вистачить грошей для повернення вкладникам ПІБ, - пояснив чиновник НБУ. - У нас теж немає стільки грошей, щоб дати їм у кредит. А навіть якщо й дамо, то хто і з чого нам потім його поверне?" Тим часом це рішення ще не доведене до менеджменту ПІБ. "Я нічого про це не знаю", - заявив перший заступник голови банку Ігор Францкевич. У секретаріаті Кабміну повідомили, що листа із НБУ із пропозицією рекапіталізувати ПІБ не отримували.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас