Міллер попереджає про можливість серйозних наслідків у випадку невиплати Україною боргу за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер попереджає про можливість серйозних наслідків у випадку невиплати Україною боргу за газ

Енергетика
1101
Голова Правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер попереджає про можливість серйозних наслідків у випадку невиплати Україною боргу за газ. Як повідомили в "Газпромі", про це він заявив у своєму виступі вчора в Берліні на 19-му засіданні Європейського ділового конгресу (ЄДК).
Він звернув особливу увагу присутніх на ситуацію з невиплатою Україною "Газпрому" заборгованості за поставлений газ, що стрімко загострюється.
"Подальше збільшення цієї проблеми небезпечне серйозними негативними наслідками, які не можна не враховувати", - заявив О.Міллер.
Як повідомлялося, 25 листопада ц.р. НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" домовилися про погашення до 1 грудня 2008 року заборгованості за газ, поставлений в Україну у вересні, і частини боргу за жовтень.
За оцінкою російської сторони, заборгованість "Нафтогазу" за газ, поставлений у вересні, жовтні і листопаді 2008 року, з урахуванням пені та штрафів, становить 2,4 млрд. дол.
Станом на 2 грудня 2008 року НАК "Нафтогаз України" погасив 268,7 млн. дол. заборгованості за газ перед компанією RosUkrEnergo AG (Швейцарія). 2 грудня "Нафтогаз України" попросив "Газпром" про відстрочку в розрахунках з газовим боргом за вересень і частково за жовтень. За словами офіційного представника російського холдингу Сергія Купріянова, борг за постачання газу у вересні українська сторона не оплатила.
Президент Росії Дмитро Медведєв не виключив можливості використання судових процедур для стягнення боргів з українських компаній, що купують російський газ. Після погашення боргу сторони продовжать переговори про реалізацію положень міжурядового меморандуму про співробітництво в газовій сфері від 2 жовтня 2008 року.
Борг накопичений за контрактом на постачання газу між "Нафтогазом" і компанією RosUkrEnergo, що був укладений 14 березня 2008 року. У цей час RosUkrEnergo продає газ "Нафтогазу" по 179,5 дол. за тис. куб. м. В Україну поставляється середньоазіатський газ.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас