Песимістів стало вдвічі більше за останні три місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Песимістів стало вдвічі більше за останні три місяці

Казна та Політика
1536
Негативні настрої нахлинули практично у всіх країнах за останні три місяці. Відношення песимістів до оптимістів серед керівників компаній і фінансових директорів становить дев'ять до одного, що практично збільшилося вдвічі, у порівнянні з початком вересня
За даними Financial Times, у першу чергу, найбільш стурбованими виглядають представники США, чия економіка зазнає, мабуть, найгірші часи із часів Великої депресії. Не дивлячись на тривалі проблеми в автомобільній галузі, представники різних гілок влади висловлюють упевненість в тому, що, у будь-якому випадку, проблеми Великої трійки будуть вирішуватися.
Тим часом, керівники Chrysler, Ford і GM говорять відкрито, що будь-яка бездіяльність призведе до краху найбільшої у світі економіки, запитуючи при цьому допомогу в сумі 25 млрд. дол. і додаючи, що в протилежному випадку, банкрутство можна вважати фактом, що відбувся, - передає CNN.
Однак Конгрес США вказує на те, що будь-які великі суми, витрачені у вигляді допомоги або компенсації, повинні перебувати під найсуворішим контролем. В середу відбудуться слухання в Капітолії із приводу висновків про цільове використання 700 млрд. дол., схваленої шляхом прийняття програми TARP. У понеділок із цього приводу був призначений представник з боку законодавців, Нейл Баровські, що виконує функції ревізора.
Очевидним стає не тільки загострення міжпартійної боротьби в Конгресі після обрання президентом демократа Барака Обами, однак, і посилення песимістичних настроїв серед економічного блоку керівництва країни.
Без будь-якого політичного підґрунтя можна стверджувати, що песимізм, у період пікової фази фінансової кризи, домінує над оцінками перспектив майбутнього не тільки з боку бізнесменів та економістів, але й політиків.
Проте, Федеральний резерв намагається виглядати стримано оптимістичним у своїх методах, не дивлячись на негативні вербальні заяви убік майбутнього розвитку економіки. Так, The Wall Street Journal повідомляє, з посиланням на представника ФРС, що регулятор вперше може випустити цінні папери у вигляді боргових зобов'язань, незважаючи на те, що це парафія Казначейства США. Поки що Фед відмовляється від коментарів, однак варто відзначити, що даний крок, у випадку його прийняття, буде додатковим методом у боротьбі з інфляцією.
Варто відзначити, що голова ФРС, Бен Бернанке, у минулому відомий як блискучий теоретик в сфері боротьби з інфляцією, однак не менш відомі його роботи з дефляції.
Так чи інакше, песимістичні настрої будуть орієнтирами для середньотермінових планів і проектів бізнесу та політики найближчим часом, тому що світова економіка тільки входить у фазу зниження, що вимагає більш здорового і тверезого оцінювання поточної ситуації і подальших перспектив.
Михайло Ялі
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас