Уряд Японії обіцяє вжити додаткові заходи для підтримки економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Японії обіцяє вжити додаткові заходи для підтримки економіки

Казна та Політика
218
Уряд Японії пообіцяв вжити додаткових заходів для підтримки економіки після публікації даних про стан ВВП країни, які виявилися гіршими, ніж очікували експерти, повідомило агентство Bloomberg.
"Нам необхідно використати політику, яка допоможе запобігти розпаду економіки", - заявив міністр фінансів країни Каору Йосано, виступаючи перед журналістами.
Прем'єр-міністр Японії Таро Асо доручив кабінету міністрів у найкоротший термін знайти способи підтримати тих громадян, які втратили або можуть втратити роботу.
Голова кабінету кілька тижнів тому уже пообіцяв витратити на відновлення економіки 5 трлн ієн ($54 млрд). У цей час його партія обговорює можливість відмови від раніше оголошеного плану збалансованого бюджету до 2011 року і можливість збільшення державних витрат, незважаючи на роздутий дефіцит бюджету.
"Японія вже перебуває в стані глибокої рецесії, тому складно забезпечити відновлення, використовуючи лише стимулюючі програми", - вважає головний економіст по Японії в RBS Securities Japan Ltd. Мамору Ямадзакі. Він додав, що правляча Ліберально-демократична партія повинна збільшити держвидатки, щоб одержати підтримку з боку людей похилого віку і сільського населення.
ВВП Японії скорочувався в третьому кварталі більш високими темпами, ніж спочатку вважалося, свідчать опубліковані у вівторок скоректовані офіційні дані. Це пов'язано з більш значним, ніж раніше оцінювалося, зменшенням інвестицій і запасів продукції.
За новими даними, зниження ВВП склало в 3-му кварталі 1,8% у річному вирахуванні (раніше повідомлялося про 0,4%). Економісти, опитані агентством Bloomberg, очікували перегляд цього показника лише до 0,9%.
У порівнянні з 2-м кварталом скорочення склало 0,5% (початкова цифра - 0,1%). При цьому інвестиції в недержавному секторі скоротилися до попередніх трьох місяців на 2% (перша оцінка становила 1,7%).
Економіка Японії востаннє скорочувалася 2 роки підряд протягом 1997 (на 0,1%) і 1998 (на 1,5%) фінансового року.
Правляча партія Японії обговорює збільшення держвидатків на 20 трлн ієн ($216 млрд) на найближчі 3 роки, щоб підтримати економічне зростання у країні. Однак із цим можуть виникнути труднощі, оскільки частка людей пенсійного віку в Японії збільшується з кожним роком і, отже, падають надходження від податку на дохід фізосіб і ростуть витрати на виплату пенсій, медстраховки та інші соціальні пільги.
Загальні витрати в бюджеті на наступний рік виростуть максимальними темпами з 1979 року - на 6%.
Державний борг Японії, за даними ОЕСР, перевищує 170% її ВВП, що є найвищим показником серед розвинених країн.
Японські компанії знижують капвкладення і скорочують запаси продукції, очікуючи тривалу рецесію та зменшення експорту. Зменшення прибутків компаній негативно позначається на рівні доходів населення і приводить до зниження споживчих витрат.
Найбільші роботодавці Японії Toyota Motor Corp., Komatsu Ltd., Sharp Corp. скорочують робочі місця, минулого місяця вони почали з тимчасових працівників, однак до кінця фінансового року (31 березня 2009 року) очікуються масові звільнення у всіх галузях економіки.
Урядова програма з вкладення 2 трлн ієн у створення нових робочих місць протягом наступних трьох років навряд чи буде реалізована в достатньому обсязі до кінця березня, вважають аналітики, оскільки вона повинна спочатку пройти затвердження в парламенті.
"Великі японські компанії панікують через світовий ринок експорту, з якого не надходить ніяких гарних звісток", - відзначив директор Economist Intelligence Resources у Токіо Грем Девіс.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас