Примара дефолта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Примара дефолта

Фондовий ринок
3789
Вітчизняний ринок корпоративних облігацій наприкінці листопада впритул наблизився до дефолту - емітенти припиняють вчасно виконувати зобов'язання перед інвесторами. Вони або відмовляються дочасно викуповувати свої боргові цінні папери, або затримують виплати відсотків з купонів.
Поки підприємствам і комерційним банкам вдається домовлятися з покупцями облігацій про відтермінування виплат, однак вже з другого півріччя 2009 р. експерти припускають і більш трагічний результат - повна відмова від їх погашення.
У пошуках альтернативи
Як повідомили в агентстві "Кредит-Рейтинг", за січень-листопад було зафіксовано шість порушень виконання зобов'язань з корпоративних облігацій: двічі ТОВ "Черкаська птахофабрика", по одному разу ТОВ "Видавництво "Школярик", ТОВ "СП "Нива", ПФ "Полтавамоторсервіс", ВАТ "Вітаміни". "У більшості випадків мова йшла про проблеми з виконанням зобов'язань з офертів (право інвестора дочасного пред'явити облігації до викупу), рідше - з виплатою відсотків з купонів", - пояснив генеральний директор агентства "Кредит-Рейтинг" Станіслав Дубко.
Підвищені зобов'язання емітентів, за словами експертів, зіграють з ними злий жарт. Щоб звернути на себе увагу покупців облігацій, компанії і банки дуже часто передбачали в проспектах емісій правило дочасного викупу паперів на першу вимогу. За даними "Кредит-Рейтингу", на початок грудня до 80% рейтингованих їм емісій містили зобов'язання з офертів (на 49,6 млрд грн. при загальному обсязі емісій в 61,7 млрд грн.).
За експертними оцінками, у жовтні-листопаді власники корпоративних облігацій вже пред'явили до дочасного викупу паперів на 15 млрд грн. "Інвестори, які відчувають дефіцит ліквідності, намагаються за максимумом використовувати всі оферти. Це не дивно, їм необхідні грошові ресурси", - прокоментував тенденцію начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банк Україна" Олександр Печерицин.
Фінансисти впевнені, що вчасно та в повному обсязі виконати свої зобов'язання найближчим часом зможе не багато хто. Більшість компаній вже почали застосовувати різного роду виверти, щоб відтермінувати виплати.
"Найчастіше емітент пропонує інвесторові не повний розрахунок, а, наприклад, розстрочку, що припускає розтягування виплат на кілька місяців. Але при цьому емітент повинен вчасно погашати відсотки з облігацій", - розповів начальник управління корпоративних фінансів УкрСиббанку Руслан Кільмухаметов. Рідше застосовується схема з обміном цінних паперів.
"Якщо емітент не може виконати взяті на себе зобов'язання, то альтернативою стане обмін його облігацій на інші, наявні в нього в портфелі ЦБ - наприклад, ОВДП, облігації або акції інших компаній", - відзначив заступник голови правління БМ Банку Тарас Кияк. Практично кожен відступ від виконання зобов'язань компенсується підвищенням діючих ставок. "Щоб інвестори пішли на поступки з офертів, емітенти сьогодні додають до 4-6% до базової прибутковості корпоративних облігацій", - повідомив директор зі стратегічного розвитку компанії UFC Capital Сергій Кульпинський.
Прибутковість б'є рекорди
Фінансова неспроможність емітентів підкосила і без того деградуючий сектор. "У вересні-листопаді обсяг ринку корпоративних облігацій скоротився у два-три рази. За три місяці було зафіксовано не більше 20 реальних емісій (з відкритим розміщенням на ринку, а не покупкою банком-андеррайтером), причому в більшості випадків ці папери так і залишилися нерозміщеними", - розповів Кульпинський.
"Згортання операцій почалося ще влітку. Як тільки нерезиденти, які займають до 30-50% ринку, почали виводити капітали, попит на облігації істотно впав", - доповнив його начальник відділу дилингових операцій Ерсте Банку Дмитро Лазарєв. За листопад обсяги торгів корпоративними облігаціями на ПФТС скоротилися на 46% (до 720 млн грн.).
Щоб в умовах ресурсного дефіциту залучити інвесторів, емітенти застосовують рекордні підвищення ставок. У жовтні прибутковість ЦБ зросла на 2-6%, у листопаді - ще на 1-3% річні. "Середні ставки з банківських облігацій сьогодні становлять 23-25%, а з інших секторів можуть досягати 35-40% річних", - повідомив скарбник великого столичного банку.
Втім, навіть понадприбутковість не стимулює розміщення облігацій, і експерти прогнозують найближчим часом спад на ринку. Згідно з песимістичними прогнозами обсяги випуску паперів у першому кварталі 2009 р. скоротяться до 1,5-3 млрд, оптимістичними - до 4-4,5 млрд грн. При цьому експерти прогнозують збільшення проблемної заборгованості.
"В 2009 р. ми очікуємо на зростання випадків невиконання емітентами своїх зобов'язань з корпоративних облігацій", - розповів Станіслав Дубко. Не виключають фінансисти і перші скандали зі справжніми дефолтами: відмовами емітентів не тільки платити по офертах і купонах, але й погашати емісії корпоративних облігацій.
Антон Одарюк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас