Шаповалов: Стримування клієнтів від дострокового вилучення депозитів під силу банкам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шаповалов: Стримування клієнтів від дострокового вилучення депозитів під силу банкам

Кредит&Депозит
2745
Українські банки мають досить можливостей, щоб переконати своїх клієнтів утриматися від дострокового вилучення депозитів, вважає перший заступник голови Національного банку України (НБУ) Анатолій Шаповалов.
"Посильне завдання. Можуть домогтися цього: підвищуючи ставки (по депозитах - ІФ), роз'яснювальною роботою", - сказав він, коментуючи постанову НБУ N413.
При цьому, за словами А.Шаповалова, банкам необхідно активніше вести діалог із власниками кредитно-фінансових установ щодо підвищення розмірів статутних капіталів.
Говорячи про рекомендації в документі щодо зниження кредитних ставок, перший заступник голови НБУ пояснив, що такий крок дозволить банкам знизити ризики виникнення неплатежів по валютних кредитах.
При цьому він відзначив, що окремі банки, незважаючи на 40% девальвацію гривні до долара продовжують підвищувати ставки по валютних кредитах, що веде до посилення навантаження на позичальників до критичного рівня.
Перший заступник голови НБУ також повідомив, що темпи відтоку коштів з банківської системи скоротилися, хоча ця позитивна тенденція усе ще не має належної стабільності: відновлення припливу коштів населення в банківську систему дозволить остаточно зняти будь-які обмеження в сфері депозитних відносин банків та їхніх клієнтів.
Як пояснив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик, банки повинні активніше пояснювати своїм клієнтам, що повернення депозитів і виплата відсотків по них можливі лише після погашення відповідних кредитів, які кредитно-фінансові установи надали за рахунок коштів вкладів.
"Дострокове погашення депозитів для населення не допускається і рекомендується банкам стимулювати клієнтів різними економічними або іншими методами до розміщення коштів... Доти, поки не з'явилися доходи від кредиту, що був вкладений під депозит, природно, не може йти мова про дострокове погашення", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у неділю з посиланням на позицію голови НБУ Володимира Стельмаха.
За його словами, знизилися темпи відтоку депозитів з банківської системи і скоротився попит на іноземну валюту на готівковому ринку, однак цих позитивних проявів ще не досить для відмови від обмежень.
"Постанова №413 не скасовує положення, які були в постанові №319: вони навпаки підсилюють їх... Кризовий період у нас ще не закінчився", - підкреслив В.Круглик.
Як повідомлялося, Нацбанк 5 грудня 2008 року повідомив банкам про скасування антикризової постанови N319 від 11 жовтня 2008 року "Про додаткові заходи щодо діяльності банків", якою, зокрема, був уведений мораторій на дострокове вилучення депозитів: натомість були введені інші обмеження і їхні формулювання (постанова N413). "Зобов'язати банки приймати всі необхідні заходи щодо забезпечення позитивної динаміки зростання депозитів (насамперед у національній валюті України) з метою недопущення дострокового повернення коштів, розміщених вкладниками", - говорилося в тексті постанови N413. НБУ на своєму офіційному веб-сайті 6 грудня додатково вказав (лист N22-310/946-17250), що заборона на дострокове зняття вкладів у комерційних банках України зберігається.
Разом з тим, у постанові НБУ N319 від 11 жовтня 2008 року заборона формулювалася інакше: "Виконувати (банкам - ред.) свої зобов'язання по всіх типах договорів із залучення коштів у будь-якій валюті лише у випадку настання строку завершення зобов'язань, незалежно від категорії контрагентів".
Опитані агентством банкіри після ознайомлення з постановою N413 висловлювали побоювання, що вона послабить їхню позицію в переговорах із вкладниками про дострокове повернення коштів.
Можливість дострокового вилучення депозитів допускається чинним Цивільним кодексом України. Зокрема, його стаття 1075 говорить, що "договір банківського рахунку розривається за заявою клієнта в будь-який час", тоді як стаття 1058 регламентує відповідні відносини із клієнтами - "до відносин банку і вкладника по рахунку, на який внесений вклад, застосовуються положення про договір банківського рахунку (голова 72 цього Кодексу), якщо інше не встановлено цією главою або не випливає із суті договору банківського вкладу".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас