Незабаром за шенгенську візу не потрібно буде "викладати" 35 євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Незабаром за шенгенську візу не потрібно буде "викладати" 35 євро

1593
Європейська комісія оприлюднила комюніке про Східне партнерство з низкою країн, зокрема з Україною.
Як пише Комерсант-Україна, документ передбачає, що найближчим часом буде скасована плата за шенгенські візи для українських громадян.
Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу і комісар ЄС із зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер на прес-конференції змогли лише описати основні параметри нового формату співробітництва.
Східне партнерство не гарантує країнам-учасницям вступу в ЄС, але надає їм можливість інтегруватися в його економічний і гуманітарний простір, а головним підсумком такої інтеграції повинно стати підписання договорів про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між ЄС і країнами-учасницями СП. Як відомо, Україна і ЄС уже ведуть відповідні переговори, і, за прогнозами джерел видання в Брюсселі, вони можуть завершитися в 2010 році.
Як пише видання, Єврокомісія декларувала, що країни СП, що підписали угоду про полегшення візового режиму, одержать право на "зміну цих угод... шляхом введення в них норми про скасування візового збору для всіх громадян". Підрахунки ЄК показують, що введення безкоштовних віз для всіх країн СП приведе до сукупних втрат країн-членів ЄС у розмірі 75 млн євро на рік, що не є для них критичною сумою.
Однак джерела в Єврокомісії стверджують, що візовий розподіл викликав запеклі суперечки серед країн-членів ЄС. "У попередній версії документа було інше формулювання. Єврокомісія пропонувала зафіксувати, що перехід до безкоштовних віз відбудеться в короткостроковій перспективі (до одного-двох років) до безвізового режиму - у середньостроковій (до трьох-п'яти років). Але Німеччина, Франція і кілька середземноморських країн виступили проти цього", розповів співрозмовник, запевнивши, що у випадку України нинішнє формулювання дозволяє розраховувати на швидке скасування візових зборів.
Східне партнерство - новий формат співробітництва Євросоюзу із шістьма пострадянськими державами: Україною, Молдовою, Грузією, Азербайджаном, Вірменією і Білорусією. Його створення було запропоновано в травні Польщею та Швецією.
Нагадаємо, як заявив голова представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, недосконалість українського законодавства унеможливлює виділення європейськими структурами фінансової допомоги на проведення інституційних реформ.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас