Слідом за банками в Німеччині починають рятувати і реальну економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Слідом за банками в Німеччині починають рятувати і реальну економіку

Казна та Політика
979
У четвер бундестаг схвалив програму стимулювання німецької економіки. Незалежні експерти і представники опозиції вважають схвалені заходи явно недостатніми.
Виступаючи в бундестазі з урядовою заявою, канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що Німеччина взяла на себе роль лідера з подолання економічної кризи в Європі.
За її словами, запропоновані урядом заходи здатні в найближчі два роки згенерувати 50 мільярдів євро додаткових приватних інвестицій.
При цьому сама державна програма заходів зі стимулювання економіки, за даними представників уряду, має обсяг в 31 мільярд.
Уряд лукавить
Офіційні особи, однак, лукавлять. Вони підсумовують всі додаткові бюджетні витрати, у тому числі, і ті, принципове рішення про які було прийнято ще до фінансової кризи.
Це, наприклад, підвищення дитячих допомог, зниження відрахувань у фонд страхування на випадок безробіття, можливість списання з податків внесків у лікарняні каси.
Серед по-справжньому нових заходів, запропонованих урядом для запобігання економічного спаду, - державні інвестиції в розвиток транспортної інфраструктури та енергозберігаюче будівництво (2,7 мільярди євро); відмова протягом двох років стягувати податок з власників транспортних засобів, якщо вони купують нову машину; податкові пільги при використанні послуг ремісників (разом 1,4 мільярди євро); поліпшені можливості для підприємців списувати з податків власні інвестиції в розширення виробництва (6,9 мільярда). У сумі виходить 11 мільярдів.
Скромна допомога реальній економіці
У порівнянні з прийнятою раніше державною програмою допомоги німецькій банківській сфері (480 мільярдів), це досить скромний пакет допомоги реальним секторам економіки ФРН.
На думку експертів, представників опозиції, та й деяких діячів самих правлячих партій, таких заходів буде явно недостатньо, щоб запобігти рецесії. Вони ратують за термінові дії з метою підвищення внутрішнього попиту для підтримки вітчизняної кон'юнктури, наприклад, за роздачу населенню оплачених скарбницею споживчих купонів на 500 євро, які можна було б отоварити в магазинах.
Член правління СДПН Андреа Налес (Andrea Nales) вважає, що "у короткостроковій перспективі - на найближчі півроку - це було б гарною можливістю скоротити рецесію і зменшити її глибину". Крім того, за її словами, необхідно, з огляду на скорочення приватних капіталовкладень, збільшити обсяг державних інвестицій.
Німецькі консерватори виступають проти роздачі грошових купонів населенню. Генеральний секретар ХСС Карл-Теодор цу Гуттенберг (Karl-Theodor zu Guttenberg) назвав таку міру "казково дорогим феєрверком без довгострокових наслідків".
У соціал-демократів немає єдності
Але й серед соціал-демократів на цей рахунок думки розділилися. Так, управляючий справами фракції СДПН у бундестазі Томас Опперман (Thomas Oppermann) налаштований, скоріше, скептично: "Споживчі купони просто згорять протягом трьох місяців, - заявив він. - Вони повинні послужити запалом для кон'юнктури. Такі надії. Але немає впевненості в тому, що так і буде".
Томас Опперман вважає за необхідне скликати спеціальну конференцію та обговорити з представниками місцевої влади, де є потреба й куди направити довгострокові державні інвестиції.
Консерватори за зменшення податків
Представники ХДС/ХСС, відкидаючи ідею споживчих купонів, у свою чергу сперечаються про додаткові заходи в підтримку німецької економіки. Багато хто з них виступають за швидке зниження податкового тягаря, особливо активно - новий голова Християнсько-соціального союзу Хорст Зєєхофер (Horst Seehofer).
Він назвав наступний етап зменшення прибуткового податку "давно назрілою мірою" і вимагав від уряду ще до кінця року повідомити людям, коли, нарешті, у них буде залишатися в гаманцях більше від зарплати.
На канцлера краще не тиснути
Не задоволений схваленими в бундестазі заходами і берлінський сенатор з питань економіки Харальд Вольф (Harald Wolf), який представляє Ліву партію. Він не вважає їх дійсною кон'юнктурною програмою. "Вона занадто мала, - заявив Харальд Вольф. - Всі вчені кажуть, що така програма повинна мати обсяг, як мінімум, в один відсоток ВВП, а в умовах кризи, як зараз, у два відсотки. Тобто в нашому випадку - 50 мільярдів євро. Схвалені ж заходи значно менше, вони не зможуть загальмувати спад. Інші країни в Європі, а також США роблять щодо цього набагато більше".
На канцлера, таким чином, натискають з усіх боків. Ангела Меркель, однак, проявляє завидну незворушність, хоча й не виключає, що державну допомогу німецькій економіці доведеться нарощувати: "Німеччина збереже за собою можливість прибігати до будь-яких варіантів ефективної протидії негативним наслідкам кризи. І підкреслю - саме до будь-яких варіантів", - заявила вона.
Микита Жолквер
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас