Уряд Латвії повністю взяв під контроль банк Parex — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Латвії повністю взяв під контроль банк Parex

Казна та Політика
812
Уряд Латвії на позачерговому засіданні в середу ухвалив рішення взяти під контроль 84,83% акцій банку Parex, щоб заспокоїти його вкладників і кредиторів, а також зняти питання з боку Міжнародного валютного фонду.
Як повідомив журналістам міністр внутрішніх справ Латвії Марек Сегліньш (Mareks Seglins), держава додатково до вже куплених 51% акцій візьме під контроль ще 34% акцій, що належать колишнім найбільшим акціонерам банку Валерію Каргіну і Віктору Красовицькому.
Каргін і Красовицький продадуть акції банку банку Latvijas Hipotеku un zemes, що належить державі, за символічну суму 2 лати без права на зворотний викуп.
У листопаді уряд одержав контрольний пакет банку, однак це не змогло зупинити відтік вкладів.
"Урядове рішення прийняте для забезпечення інтересів вкладників банку і по можливості якнайшвидшого скасування обмежень (на вилучення депозитів - ІФ)", - сказав по закінченні засідання уряду прем'єр Івар Годманіс (Ivars Godmanis).
Він також указав, що уряд уповноважив свого представника на організацію переговорів з учасниками синдикату, що надав банку Parex кредити.
Поправки до початкового договору, що був укладений у листопаді, передбачають також виключення В.Каргіна і В.Красовицького із правління Parex і переобрання його ради на позачергових загальних зборах акціонерів. 15,17% акцій залишаться в міноритарних акціонерів Parex.
Міністр фінансів Атіс Слактеріс (Atis Slakteris), голова правління банку Latvijas Hipoteku (Hipoteku banka) Інесіс Фейферіс (Inesis Feiferis), В.Каргін і В.Красовицький 10 листопада підписали договір про прийняття контрольного пакета - 51% акцій Parex у власність Латвійської держави за посередництвом Hipoteku banka.
Слактеріс недавно заявив, що колишні акціонери банку, однак, "не зробили все можливе для запобігання відтоку фінансових ресурсів з рахунків як резидентів, так і нерезидентів", у результаті рівень ліквідності банка продовжував знижуватися.
На початку поточного тижня Латвія встановила обмеження на зняття коштів з рахунків у банку.
МВФ, з яким Латвія веде переговори про кредит, був незадоволений, що засновники банку Каргін і Красовицький зберігали аж до середи права на 34% акцій Parex та опціон "колл" на викуп 51% акцій за символічну плату, якщо уряду не вдасться продати банк протягом року.
Через угоду, укладену з Parex, рейтингові агентства Fitch і Standard & Poor's знизили кредитні рейтинги країни по зобов'язаннях в іноземній і національній валюті відразу на кілька рівнів "у зв'язку зі зрослими ризиками для банківської системи країни, що зіткнулася з відтоком вкладів". Фінансова допомога Parex banka обійдеться країні приблизно в 2% ВВП, що може збільшити дефіцит державних фінансів до 4,5% ВВП в 2008 році і понад 6% в 2009 році, прогнозували аналітики Standard & Poor's.
Parex banka був заснований в 1992 році, є другим найбільшим у Латвії, він залучив за останні півтора десятиліття значні російські інвестиції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас