”Ъ”: ПФТС винесла макулатуру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

”Ъ”: ПФТС винесла макулатуру

Фондовий ринок
1146
Біржа ПФТС виключила зі списку цінних паперів, допущених до торгів, акції 54 емітентів, з якими в останні півроку не укладалися угоди. Компанії можуть знову подати заявку на включення в список ПФТС, але інвестфонди вже зараз зіткнулися із проблемою переоцінки вартості їхніх активів.
Учора департамент фондових операцій ПФТС вирішив припинити торги акціями 54 емітентів і виключити їх з біржового списку цінних паперів ПФТС. Ці папери не відповідали умовам включення і перебування в списку ПФТС, а також вимогам договору про допуск акцій до торгів.
Дотепер у списку ПФТС було 356 емітентів. З них у лістингу (біржовий реєстр) ПФТС перебувало 36 компаній (в I рівні - 11; в II - 25), а у позалістинговому рівні (акції, допущені до торгів) - 320 компаній. Тепер же їхня кількість уже з 5 грудня знизиться на 17% - до 266. Як пояснили в ПФТС, операції з акціями 54 компаній суперечили вимогам п. п. 1.2.2-1.2.3 рішення ради ПФТС від 3 липня 2007 року - у частині кількості укладених і виконаних угод за останні шість місяців і середньомісячної вартості угод за звітний період.
Серед неліквідних паперів виявилися акції таких компаній, як Експрес-Банк, Крижопільський цукровий завод, "Компанія страхування життя "Універсальна", завод "Ленінська кузня", "ВК Девелопмент", "Донецькцемент" і Полтава-Банк. Втім, виключення зовсім не заважає емітенту знову звернутися в ПФТС із заявою про включення акцій у список цінних паперів, допущених до торгів. "У середньому на аналіз паперу та ухвалення рішення про включення в біржовий список іде один місяць", - пояснили в ПФТС. Таким чином, уже із січня вони можуть повернутися в список біржі.
Голова департаменту управління активами ІК Astrum Investment Management Андрій Смолін упевнений, що рішення ПФТС про виключення пов'язане з боротьбою з роздуванням вартості чистих активів фондів. Акції двох компаній зі списку виключених входять у десятку найбільш популярних цінних паперів "за загальною вартістю в портфелях інститутів спільного інвестування" (дані Української асоціації інвестиційного бізнесу на 30 вересня) - заводу "Ленінська кузня" (78,8981 млн грн) і ПБК "Радомишль" (58,8999 млн грн). Вартість цих паперів в активах інвестфондів визначається за останніми угодами. Останні котирування по акціях виставлялися на ПФТС ще в грудні 2005 року і квітні 2007 року відповідно. "Фондам вигідне перебування цих акцій у біржовому реєстрі, тому що вони залишалися в них за ціною покупки", - додав Смолін.
Але виключення акцій зі списку ПФТС може і не привести до падіння вартості чистих активів фондів, які скупили ці цінні папери. Тепер вартість акцій буде визначатися за допомогою оцінювача. "Єдиний спосіб оцінити папір, що не обертається на ринку, - це провести оцінку", - говорить президент КУА "Трійка Діалог Україна" Олександр Панченко. За словами президента інвестфондів КУА "Амадеус" Михайла Ройко, оцінка активів, наприклад, для закритих фондів повинна проводитися мінімум раз на квартал. При цьому оцінювач буде оцінювати за справедливою ціною, а не за ринковою.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас