Зниження ставки ФРС може спровокувати дефляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження ставки ФРС може спровокувати дефляцію

Казна та Політика
1520
Зниження базової процентної ставки Федеральною резервною системою (ФРС) США може спровокувати дефляцію, і регулювальним органам необхідно більшою мірою покладатися на інші інструменти для відновлення економіки, вважає голова Федерального резервного банку (ФРБ) Сент-Луїса Джеймс Буллард, повідомляє агентство Bloomberg.
"З огляду на нинішній дуже низький рівень процентної ставки в США, я усе більше побоююся результату, що ми бачили в Японії в минулому десятилітті", - сказав він. У той же час, за словами Дж.Булларда, загроза дефляції не є негайною.
Японський ЦБ "підійшов до нульового рівня" ставки, і дефляція стала неминучою, відзначив він.
Згідно із прогнозом аналітиків, опитаних Bloomberg, ФРС знизить ставку на чверть процентного пункту - до 0,75% річних на засіданні 16 грудня.
За словами Дж.Булларда, американський ЦБ обговорює, яким чином, можна використати інші інструменти підтримки економіки, які є в нього в розпорядженні.
Кілька експертів, включаючи аналітиків Macroeconomic Advisers LLC, JPMorgan Chase & Co. і HSBC Securities USA Inc., вважають, що ФРС може скоротити ставку до нульового рівня. 24 листопада Macroeconomic Advisers випустила прогноз, відповідно до якого ставка буде знижена до нуля вже в січні, а ФРС може вдатися до нетрадиційних заходів.
"Я ніколи не був прихильником скорочення ставки до дійсно низького рівня, - заявив Дж.Буллард. - Чому вона повинна опускатися до нуля саме зараз? Я не цілком згодний із цим, але є люди, які, я знаю, хочуть, щоб ми рухалися саме в цьому напрямку".
"Є межа тому, що можна зробити за допомогою процентних ставок", - говорить він.
У понеділок голова Федерального резерву Бен Бернанке заявив, що, з огляду на обмеженість можливостей для подальшого зниження процентних ставок, американський ЦБ може використати нетрадиційні інструменти підтримки економіки, зокрема, почати купувати держпапери.
У вівторок ФРС США продовжила дію трьох програм екстреного кредитування до 30 квітня 2009 року з 30 січня.
За словами Дж.Булларда, він очікує поліпшення ситуації економіки в наступному році з більш швидким відновленням споживчої довіри, ніж очікують багато хто. Безробіття в США може піднятися до 7,5-8%, що відповідає рівню, що спостерігався під час рецесії в 1991 році, відзначив він.
Відповідно до протоколу останнього засідання ФРС, керівництво ЦБ очікує скорочення ВВП до середини наступного року, при цьому кілька представників банку побоюється дефляції.
Дж.Буллард став головою ФРБ Сент-Луїса у квітні цього року, змінивши на цій посаді Вільяма Пула.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас