"Ъ": Держфінпослуг ставить страховиків у рамки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Держфінпослуг ставить страховиків у рамки

Казна та Політика
731
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) розробила вимоги до структури активів страхових компаній, які зараз інвестують свої кошти на свій розсуд. Нові вимоги практично ідентичні тим, які раніше учасники ринку скасували в судовому порядку, але Держфінпослуг упевнена, що тепер ринок зобов'язаний буде їх виконувати. Втім, страховики говорять, що в умовах кризи відповідати вимогам регулятора буде проблематично - мораторій на дострокове вилучення депозитів не дозволяє їм оперативно переглядати свій портфель.
Учора Держфінпослуг оприлюднила проект положення "Про критерії і нормативну достатність капіталу, диверсифікованості і якості активів страховиків". Цей документ прописує вимоги до структури активів страхових компаній. Раніше аналогічні норми містилися в розпорядженні Держфінпослуг №3104 від 17 грудня 2004 року. Однак за позовом "Київського страхового товариства" Київський апеляційний господарський суд скасував критерії диверсифікованості, дозволивши страховим компаніям на свій розсуд розміщувати страхові резерви в різні інструменти - від депозитів до вкладень у нерухомість. Вищий адміністративний суд залишив це рішення в силі.
Тепер же в Держфінпослуг вважають, що підготували таке рішення, що неможливо буде скасувати, а страховики зобов'язані будуть переглянути структуру своїх активів. "Ми будемо сподіватися, що судова гілка влади більш докладно розбереться при розгляді цього документа", - говорить директор департаменту Держфінпослуг з нагляду над страховими компаніями Вадим Коломієць. Комісія запропонувала, щоб лайфові компанії могли тримати на поточних рахунках до 20% своїх коштів, а ризикові страховики - до 30%. Як і колись, на депозитах можна буде розміщувати до 70% (в одному банку - до 20%; раніше - до 10%), в акції та облігації - до 40%, у тому числі в акції - до 30% (в акції одного емітента - до 10%), в облігації - до 30% (в облігації одного емітента - до 10%; раніше - до 5%). Граничні інвестиції в нерухомість будуть збільшені з 20% до 30% (у тому числі в один об'єкт нерухомого майна - 10%).
При цьому Держфінпослуг віднесла до активів дебіторську заборгованість страхових компаній по нарахованих відсотках на банківські депозити. "Ми дозволили покривати 100% валютними вкладеннями довгострокові резерви по лайфу, по контрактах лайфових компаній, за якими страховики несуть зобов'язання в іноземній валюті", - додав пан Коломієць.
Урахувала комісія і те, що страховики зобов'язані тримати депозити тільки в банках з рейтингом інвестиційного рівня за національною шкалою, а купувати тільки акції та облігації, які перебувають у лістингу на найбільшій біржі ПФТС. Держфінпослуг визначила, що у випадку зниження рейтингу банку, у якому розміщені активи страховика, до рівня нижче "інвестиційного", протягом шести місяців депозити компанії в банку в активах будуть ураховуватися тільки на 75%. У випадку невиконання вимоги (розірвання депозиту і відкриття нового) протягом півроку ці гроші взагалі не будуть ураховуватися в активах.
Така ж норма стосується цінних паперів, у які розміщаються активи страховиків. Нові нормативи страховики повинні виконати до 31 березня 2009 року. Думки учасників ринку щодо нового положення розділилися. Голова правління СГ ТАС Дмитро Грицута обурений нормою про розміщення депозитів тільки в банках з певним рейтингом. Виконати цю вимогу в умовах фінансової кризи, коли рейтингові агентства постійно знижують оцінки платоспроможності українських банків, дуже складно. При цьому мораторій на дострокове вилучення депозитів, введений постановою Нацбанку №319, не дозволяє навіть протягом півроку забрати кошти з банку, якому знизили рейтинг. "Зараз перемістити гроші неможливо", - констатує Дмитро Грицута.
Втім, голова правління СК "Українська страхова група" Павло Нельга впевнений, що крок, що робить комісія з наведення порядку на ринку, більш ніж правильний: "Давно слід було це зробити. 450 компаній - дуже багато. Можу припустити, що, якщо Держфінпослуг забезпечить жорсткий контроль за платоспроможністю і диверсифікованістю капіталу, на ринку залишиться 50-70 компаній, що цілком достатньо".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас