"Ъ": Нацбанк відв'язався від долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк відв'язався від долара

Валюта
4316
Нацбанк повністю відмовився від контролю над готівковим курсом долара, скасувавши із учорашнього дня всі обмеження на торгівлю валютою.
Таким чином, НБУ намагається ліквідувати чорний ринок валютообмінних операцій і мотивувати банки відмовитися від додаткових комісій. Банкіри вважають, що зняття обмежень збільшить пропозицію готівкової валюти, але її курс навряд чи знизиться.
Учора Національний банк розіслав банкам постанову №408 від 1 грудня про скасування всіх обмежень, що діяли на готівковому валютному ринку майже два місяці. "З 2 грудня на готівковому валютному ринку вповноважені банки та уповноважені фінансові установи здійснюють операції купівлі і продажу готівкової іноземної валюти без обмежень щодо розміру маржі між курсом покупки та продажу готівкової інвалюти і межового відхилення курсу покупки та продажі готівкової валюти від офіційного курсу", - вказується в змінах до постанови №319. Також НБУ дозволив банкам протягом дня змінювати курси необмежену кількість разів.
Спочатку діяла жорстка прив'язка курсу продажу долара в обмінних пунктах банків до офіційного і заборона на покупку банками валюти дешевше, ніж на 5% від курсу продажу (пізніше - 3%). Ці обмеження банкіри назвали на початку листопада неприйнятними, адже вони робили збитковими валютообмінні операції, і НБУ дозволив банкам установлювати курс продажу долара на 1,5% вище від офіційного. Втім, банкам цього було мало, і вони ввели додаткові комісії за розрахунково-касове обслуговування при обміні валюти в розмірі від 1% до 15%. Розмір комісій, як правило, значно перевищував витрати банків.
Зняттям всіх обмежень НБУ спробував повернути валюту в каси банків та обмінні пункти із чорного ринку. На цей крок регулятор пішов після провалу переговорів із МВС, яке не наважилося допомагати НБУ боротися з "мінялами". Однак плату за продаж валюти банки скасовувати не поспішають. За даними агентства "Інтерфакс-Україна", вчора в Актив-банку комісія становила 8%, Укрсоцбанку - 6%, "Райффайзен Банк Аваль" - 5%, Укрсиббанку - 4%.
Була відсутня комісія лише в Ощадбанку та "Фінанси та Кредит". "У нас ніколи не було комісій, тому що обсяг валютообмінних операцій у нашому банку завжди був невеликим і останнім часом валюту ми продавали тільки своїм клієнтам на погашення кредитів", - пояснив заступник голови правління Ощадбанку Олександр Гришко. Банки скористалися рішенням НБУ і підняли середній курс продажу долара в Києві з 7,2965 грн/$ вранці до 7,428 грн/$ увечері.
Голова правління Терра Банку Сергій Щербина впевнений, що нові правила роботи на готівковому ринку посилять конкуренцію між банками і незабаром змусять усіх відмовитися від додаткових комісій. "Завтра кількість доларів у кіосках точно збільшиться", - вважає він. Втім, поява долара в касах і скасування комісій не буде означати зниження курсу продажу готівкового долара. Тим більше що банки не повідомляють, який курс виставлять на завтра (офіційний - 7,2388 грн/$).
"Подивимося, з яким обсягом і за яким курсом завтра на аукціоні буде продавати Нацбанк", - відзначив Олександр Гришко. Вчора на міжбанку долар виріс із 7,15/7,40 грн/$ до 7,4167/7,5375 грн/$. Провокувати подальше зростання долара може і збільшена до 21,16 млрд грн кількість гривні на коррахунках банків. "Але, звичайно, останнє слово щодо курсу за Нацбанком", - резюмував Сергій Щербина.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас