Експерти: Трейдери повернуться на світовий фондовий ринок не раніше 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Трейдери повернуться на світовий фондовий ринок не раніше 2010 р.

Казна та Політика
820
Декілька місяців панічних розпродажів на світовому фондовому ринку спровокували цілком природне в таких умовах явище – масова втеча трейдерів з ринків акцій, які все ще залишаються украй волатильними, передає Reuters. Причому експерти запевняють, що повернення трейдерів не варто чекати раніше 2010 р.
"Ми зараз спостерігаємо досить дивну ситуацію – рівень ліквідності впав до рекордно низьких позначок. Це призвело до розпродажу акцій більшості компаній, більшість фондових індексів впали до мінімальних позначок за останні декілька років. Думаю, відновлення світових ринків раніше 2010 р. чекати не варто", – відзначає провідний консультант TABB Group Ларі Берк.
Схожий розпродаж спостерігався під час кризи дот-ком на початку 2000-х рр. Тільки тоді зниження ринків акцій спостерігалося впродовж трьох років, і падіння фондових індексів було не таким стрімким. "Думаю, обсяг торгів продовжить знижуватися і наступного року. Трейдери поки не збираються повертатися на світовий фондовий ринок", - додає Л.Берк.
За минулий період ц.р. американський фондовий індекс S&P 500 втратив більше 39%. Причому в лідерах падіння опинилися практично всі акції. У результаті більшість індивідуальних інвесторів вважають за краще зараз триматися осторонь від гри на біржі. "Після відходу індивідуальних інвесторів на ринку залишилися лише декілька гравців, які починають торгуватися одне з одним. Як наслідок, ринок стає дуже ненадійним", - говорить аналітик Sanford C. Bernstein Бред Хінтц, за оцінками якого обсяги торгів продовжать знижуватися аж до 2010 р.
Схожої точки зору дотримуються й інші учасники ринку. Наприклад, експерти TD Ameritrade говорять про зниження обсягу торгів у 2009 р. на 14%. Вони також знизили прогнози з прибутку фондових бірж NYSE Euronext і Nasdaq OMX. Якщо врахувати той факт, що більшість трансатлантичних компаній отримують близько 25% всього прибутку в США, стає зрозуміло, що 2009 р. буде дуже непростим для них. "Зараз більшість фондових бірж знаходяться в украй невигідному стані. Свою роль зіграли зміни, які торгова система зазнала останніми роками", - говорить аналітик Barclays Capital Роджер Фріман.
З цим твердженням важко не погодитися. У останні декілька років система торгівлі цінними паперами дійсно дуже сильно змінилася. На даний момент близько 40% всієї активності приходиться на комп'ютерні програми, або алгоритми. "Нова реальність світового фондового ринку – висока волатильність і високі обсяги торгів. Уолл-Стріт зазнає сильних змін. Після закінчення кризи фондові біржі стануть абсолютно іншими", - сказав голова консалтингової компанії Research Edge Кейт МакКалло.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас