Голова ФРС закликав до рішучих дій на захист економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова ФРС закликав до рішучих дій на захист економіки

Казна та Політика
618
Голова Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке закликав до рішучих дій для захисту американської економіки, і сказав, що в центробанку є альтернативні інструменти, які він може використати, так як ключова ставка наблизилася до нуля. "Наша економічна політика повинна рішуче боротися з істотними ризиками для фінансової стабільності та економічного зростання", - сказав він, виступаючи на економічній конференції в Торговельній палаті Остіна.
За словами Бернанке, економіка усе ще переживає "значний стрес" і продовжує сповільнюватися після обвалу на ринках у вересні. "Домогосподарства продовжують заощаджувати, що приведе до нового різкого зниження споживчих витрат у четвертому кварталі", - попередив голова ФРС.
Бернанке сказав, що подальше скорочення ключової ставки нижче поточного рівня 1 відсоток, "безумовно, можливо", але підкреслив, що центробанк буде також використовувати інші спеціальні заходи, щоб підігнати зростання. "Хоча застосування традиційної політики ключової ставки утруднене через те, що номінальна ставка не може бути нижчою нуля, друга стріла в сагайдаці ФРС - забезпечення ліквідності - залишається ефективною", - сказав він.
Він сказав, що ФРС може прямо купувати "значні кількості" довгострокових цінних паперів, що випускаються Мінфіном США або фінансованими урядом агентствами, щоб знизити прибутковість і стимулювати попит.
Бернанке також сказав, що ФРС може діяти в обхід інститутів, які не бажають видавати кредити, і вливати гроші прямо на специфічні ринки.
Закликаючи до рішучих дій, Бернанке попередив, що економіка, імовірно, буде слабкою протягом деякого часу. "Імовірну тривалість фінансової кризи пророчити складно, і тому невизначеність, що оточує економічний прогноз, незвично велика. Але навіть якщо діяльність фінансових ринків продовжить поліпшуватися, економічні умови, імовірно, залишаться слабкими протягом деякого часу".
Але він сказав, що не можна порівнювати поточний спад і Велику депресію, коли американська економіка скорочувалася більше 10 років, кожен четвертий робітник був безробітним, а число банківських банкрутств - загрозливим.
Бернанке провів межу між агресивними діями, які почав він і його колеги, і грубими помилками ФРС епохи 1930-х років, включаючи надмірно жорстку грошово-кредитну політику та пасивність. Він сказав, що діяв частково завдяки знанню уроків історії. "Я робив свої власні помилки, але я не хочу робити чиїсь чужі помилки", - сказав він.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас