"Ъ": Мінфін недорахувався 1 млрд грн дохідної частини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Мінфін недорахувався 1 млрд грн дохідної частини

Казна та Політика
798
Побоювання міністра фінансів Віктора Пинзеника щодо невиконання дохідної частини бюджету в листопаді виправдалися. Свої планові відрахування Державна податкова адміністрація (ДПАУ) і Держмитниця в сумі виконали всього на 94,5%, в основному через неплатежі НАК "Нафтогаз України". Втім, з урахуванням перевиконання бюджету за 11 місяців на 16 млрд грн, у грудні фіскальним органам досить зібрати всього 15% плану.
Додаткові кошти можуть бути витрачені на соціальні виплати в I кварталі 2009 року, погашення газових боргів або повернення ПДВ, вважають експерти. Учора стало відомо, що в листопаді Мінфін не зміг виконати план надходжень у загальний фонд бюджету, про що на минулому тижні попереджав міністр фінансів Віктор Пинзеник.
ДПАУ і Держмитниця в листопаді перерахували в загальний фонд бюджету 19,151 млрд грн при необхідних 20,239 млрд грн (менше на 1,088 млрд грн). За оцінкою Пинзеника, загальний недобір за листопад-грудень може скласти 7 млрд грн. Учора в прес-службі Мінфіну пообіцяли оприлюднити дані про виконання доходів бюджету в листопаді, але до кінця дня свою обіцянку так і не стримали. Про зрив планів офіційно заявили тільки в Держмитниці: було перераховано 93,4% від необхідних 5,726 млрд грн, недобір склав 377 млн грн.
Основні причини невиконання: скорочення обсягів імпорту в тоннах (у січні-листопаді - на 47%) і "несвоєчасне митне оформлення та сплата ПДВ із газу, імпортованого НАК 'Нафтогаз України'". У листопаді компанія перерахувала в бюджет усього 5 млн грн, тоді як імпортувала 4 млрд кубометрів газу, з яких бюджет не одержав 1,071 млрд грн. "Усього у вересні-листопаді не задекларовано переміщеного газу в обсягах 12,41 млрд кубометрів. При таких обставинах бюджет недоодержав митних платежів на 3,065 млрд грн", - говориться в прес-релізі Держмитниці.
У ДПАУ серед причин зриву плану (14,513 млрд грн; виконаний на 94,5%, недобрали 712 млн грн) також називають неплатежі "Нафтогазу". За словами джерела Ъ у центральному апараті, з нарахованих компанії 2,5 млрд грн рентних платежів, ПДВ і податку на прибуток сплачено більше 300 млн грн. А у зв'язку з тим, що останній день місяця випав на вихідний день, сплата "ще близько 300-400 млн грн перенесена на грудень". Не виконано бюджетний розклад з ПДВ (3,185 млрд грн замість 4,508 млрд грн) і рентних платежів через різке падіння світових цін на нафту (249 млн грн замість 310 млн грн). Податківці змогли перевиконати лише план зі збору податку на прибуток - на 765 млн грн (перераховано 8,47 млрд грн; на 9,9% більше плану) і акцизу - на 137 млн грн (835 млн грн; +20,1%). Відшкодовано ПДВ на 3,288 млрд грн, що на 1,117 млрд грн більше від запланованого Мінфіном.
У фіскальних відомствах не гарантують, що зможуть виконати плани грудня, однак це зовсім не означає, що бюджет за підсумками року не буде виконаний. За січень-листопад ДПАУ і Держмитниця перевиконують бюджетний розклад на 2,4% та 17,3% відповідно. Додатково зібрано 16 млрд грн. Тому, з огляду на грудневий план для податкової (12,8 млрд грн) і митної (6,084 млрд грн) служб, у бюджет їм досить зібрати всього 15% від плану, щоб його виконати.
На думку директора економічних програм Центру ім. Разумкова Василя Юрчишина, отримані надпланові доходи доцільно відкласти на фінансування в I кварталі 2009 року соціальних виплат, тому що в цей період очікується зниження податкових надходжень - податку на прибуток, а також податку з доходів фізичних осіб і відрахувань у Пенсійний та інші соціальні фонди. "Грошей не буде, тому, якщо збережуть отримане в 2008 році і направлять на виплати бюджетникам, буде дуже добре", - вважає Юрчишин. А аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Владислав Комаров нагадує, що додаткові кошти повинні бути направлені в стабілізаційний фонд. "У стабфонду прописана купа джерел, але жодне з них поки не діє, наприклад приватизація", - говорить він.
Втім, ці кошти можуть бути використані ще цього року. За словами директора департаменту податкової політики Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артема Рудика, для підтримки ліквідності підприємств Мінфіну необхідно збільшити суму відшкодування ПДВ, адже тільки на початок жовтня бюджет винен був підприємствам податку на 11 млрд грн. Але, на думку експерта, за рахунок цих коштів можуть бути погашені борги України за газ (про борги див. стор. 1), або уряд вкотре дасть "Нафтогазу" податкову розстрочку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас