Киян віддаляють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Киян віддаляють

Казна та Політика
1837
Намагаючись зекономити, столичні компанії переводять своїх співробітників на домашній режим роботи. Експерти запевняють: віддаленість іде на користь психіці.
Менеджер Ірина, співробітниця однієї зі столичних IT-компаній, вже місяць не з'являється в офісі. Проте, звільняти її ніхто не збирається, адже Ірина виконує весь необхідний обсяг роботи. "Утримувати великий офіс у столиці дуже накладно: оренда, електрика, комунальні послуги, питна вода для співробітників - на все це йдуть великі гроші, - розповідає Ірина. - У підсумку керівництво вирішило переїхати в маленький офіс на околиці, а більшості співробітників дозволили працювати вдома". Ірині таке нововведення до душі: більше не треба вставати рано вранці, снідати на ходу, стояти в пробках на дорозі з Вишневого на роботу і назад.
Офіс вдома
Аліна Бутенко, комерційний директор компанії "Ведекон", погоджується. Говорить, зараз київські фірми просто розмітають системи, що дозволяють співробітникам працювати вдома. "Тільки за останні місяці продажі систем віддаленого доступу зросли на 20-30%", - говорить Бутенко.
Воно й зрозуміло, адже для організації офісу вдома потрібний лише комп'ютер і швидкісний інтернет. "Коштує це задоволення зовсім недорого. У нас, наприклад, монтаж обладнання обійдеться лише в гривню, а щомісячна абонплата складе від 120 гривень. За ці гроші клієнт одержує доступ до інтернету на швидкості 512 кбіт/с, а за необхідності - і всі 56 Мбіт/с.", - уточнює вона.
Зрозуміло, що за все платить роботодавець. Він же купує термінальний сервер, де будуть зберігатися необхідні для роботи документи. Коштує такий пристрій $1-2 тис, проте до нього можна підключити до 100 комп'ютерів.
Подібні послуги в Україні надають до десятка компаній. Наприклад, в "Астеліт" запевнили, що попит на системи, які забезпечують роботу вдома, росте з кожним днем. На сьогоднішній день співробітники кожної третьої київської компанії мають можливість працювати віддалено. А всього в Україні ці системи використовують десятки тисяч організацій.
Працювати цілодобово
Олексій Барташевич, керівник компанії "Елан автомотив", вже оцінив переваги роботи вдома. "Тепер співробітники можуть працювати мало не цілодобово, - сміється він. - Наприклад, менеджерові з продажів не важко прийняти замовлення, навіть коли він знаходиться у відпустці або відрядженні". А Костянтин Зенчук, системний адміністратор компанії "Амадеус", запевняє, що віддалений доступ дозволяє зекономити на зарплаті персоналу. "Якщо раніше нам було потрібно декілька сисадмінів для обслуговування офісу, то тепер достатньо й одного".
Навіть депутати Київради - й ті зацікавилися роботою вдома. І зовсім не тому, що їм не хочеться ходити на сесію. Депутат Юрій Дмитрук, власник юридичної фірми, говорить, що йому неважливо, де його співробітник складає документ - у машині, на вулиці чи вдома. Головне, щоб той був грамотно оформлений.
У квартирі спокійніше
Психологи теж ратують за роботу вдома. Щоправда, психотерапевт Наталя Трушина вважає, що багато роботодавців до цього ще не готові. "Вони побоюються, що без їх пильного нагляду співробітники не будуть нічого робити. Хоча насправді людина, яка працювати не хоче, і в офісі знайде тисячі причин ледарювати". Психолог запевняє, що багатьом людям робота вдома, навпаки, пішла б на користь - особливо, якщо вона вимагає концентрації.
"В офісі занадто багато відволікаючих факторів, а це сильно знижує продуктивність праці. Дослідження показали, що одна година безперервної роботи дає набагато більше ефекту, ніж робота 10 разів по 10 хвилин. До того ж вдома менше стресів". Існує, щоправда, і зворотна сторона медалі. Психолог Ірина Жданова впевнена, що походи на роботу - це, по-перше, спілкування, корпоративний дух і, звичайно, стимул добре виглядати.
А от місту від віддаленого доступу одна тільки користь. “Чим більше людей почнуть працювати вдома, тим менше заторів у години пік буде на дорозі", - впевнений Олександр Сергієнко, директор "Інституту міста".
Європейці хочуть працювати вдома
9 з 10 співробітників воліли б працювати віддалено, причому половина - вдома, а інші - на природі. До такого висновку прийшли в компанії Lexmark, опитавши 4600 офісних співробітників у країнах Євросоюзу. Як з'ясувалося, для 73% гнучкість робочого графіка і можливість віддаленої роботи є вирішальними факторами при працевлаштуванні. Європейці запевняють, що, працюючи вдома, одержують менше стресів.
Володимир Соловйов
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас