Гаманці порожніють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гаманці порожніють

Казна та Політика
4661
Фінансова криза стукає у гаманці населення. За інформацією Держкомстату, оприлюдненої минулого тижня, у жовтні реальні зарплати знизилися на 1,7%. Аналітики запевняють, що в дійсності вони зменшилися ще більше. Адже роботодавці масово урізують і неофіційні частини зарплат, які статистика не враховує. Фінансового добробуту не обіцяє і наступний рік: для більшості громадян нинішні заробітки здадуться позахмарними.
Падіння реальних заробітків Держкомстат пояснює мізерним приростом номінальних зарплат на тлі подальшого збільшення цін. У жовтні середня зарплата зросла всього на 1 грн. (до 1917 грн.), а ціни - на 1,7%. Найбільше в грошах втратили будівельники, реальна зарплата яких скоротилася на 10,5% - до 1837 грн., транспортники і зв'язківці (мінус 5,8% - до 2279 грн.), працівники торгівлі (їх заробітки впали на 3,8% - до 1580 грн.) і промислових підприємств (мінус 3,2% - до 2116 грн.). Що цілком виправдано, виходячи зі стану відповідних галузей. У жовтні в порівнянні з попереднім місяцем валова додана вартість у будівництві зменшилася на 2,4%, у видобувній промисловості - на 1,5%, у переробній - на 3%, у торгівлі - на 3,1%.
Скорочення виробництва змусило власників економити, у тому числі й на зарплатах співробітників. Причому масштаби цієї економії офіційна статистика не відобразила.
"Разом з офіційними зменшилися і тіньові зарплати. Працівники не дорахувалися частини бонусів, премій та інших виплат у конвертах. Причому найбільше зниження реальних доходів відбулося в будівництві, сільському господарстві та окремих сегментах торгівлі, де традиційно більша частина зарплат виплачується вчорну. Якщо Держкомстат говорить про 10%-е падіння зарплат будівельників, то, щоб зрозуміти реальне положення речей, цю цифру потрібно як мінімум подвоїти", - відзначає експерт Міжнародного центра перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Втім, якщо вірити офіційній статистиці, наслідки кризи відчули далеко не всі. У жовтні Держкомстат зафіксував зростання зарплат у системі охорони здоров'я та сільському господарстві - на 9% (до 1289 й 1258 грн. відповідно), державному управлінні - на 7,1% (до 2774 грн.), фінансової діяльності - на 6% (до 3849 грн.) та освіти - на 5,9% (до 1605 грн.). Триваюче покращення добробуту чиновників виглядає дивним, якщо врахувати, що нещодавно уряд вирішив скоротити витрати на утримання держапарату на 20%.
Як пояснили в Мінфіні, більшість держустанов врахує це вже при складанні фінансового кошторису на 2009 р. Місяці ж, які залишилися до нового року, чиновники проживуть приспівуючи. Не відповідним реаліям здається і триваюче зростання зарплат фінансистів.
Фахівці пояснюють це тим, що Держкомстат у своїх підрахунках орієнтується на дані, надавані самими суб'єктами господарювання, які не завжди можуть бути правдивими. До того ж власники фінустанов поки зменшують зарплатні витрати за рахунок скорочення штату, переведення співробітників на неповний робочий день і позбавлення їх різноманітних бонусів. Зрізати ж самі зарплати будуть вже в наступному році. За словами директора рекрутингового агентства Pro-motion Сергія Криворучка, деякі банки, формуючи бюджети на 2009 р., вже заклали зниження витрат на персонал на 6-10%.
Експерти не сумніваються, що наступного року роботодавці зможуть "безкарно" не тільки заморожувати, але й на свій розсуд зменшувати зарплати співробітникам. "Підприємці відчують себе вільніше, тому що кількість бажаючих одержати роботу значно зросте. Перевагу будуть віддавати менш примхливим", - вважає виконавчий директор Центра соціально-економічних досліджень CASE-Україна Дмитро Боярчук.
За прогнозами керівника служби зайнятості Володимира Галицького, в 2009 р. безробіття може підвищитися до 8%. Тоді як до кінця жовтня, за даними Держкомстату, рівень зареєстрованого безробіття склав 1,9% населення працездатного віку.
"Приховане безробіття буде ще більшим: багатьох відправлять у безтермінову відпустку, переведуть на неповний робочий день або на мінімальну ставку", - уточнює Жолудь.
"Найбільше зарплати в наступному році знизяться в будівництві і промисловості, які навряд чи швидко відновляться від наслідків фінансової кризи. Найменше постраждають бюджетники", - вважає аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан.
Відповідно до прийнятого антикризового закону розмір мінімальної зарплати, від якої розраховуються виплати співробітникам держустанов, буде змінюватися відповідно до індексу інфляції. Так що в теорії доходи бюджетників у найгіршому разі залишаться незмінними. Непогано в порівнянні з іншими (якщо виростять гарний урожай) зможуть почувати себе аграрії, продукція яких затребувана завжди. З цієї ж причини на незначне збільшення зарплат можуть розраховувати й торговці.
"Але навіть якщо номінальні зарплати в деяких секторах і стануть підвищуватися, реальні доходи однаково будуть скорочуватися, оскільки незначне зарплатне зростання не перекриє інфляції (за прогнозами Мінекономіки, в 2009 р. вона складе 9,8%).
Наталія Гузенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас