Землі стало більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Землі стало більше

Нерухомість
2817
Вартість землі для девелоперських проектів до весни може знизитися на 30%. Деякі гравці ринку прогнозують зниження ціни для будівництва комерційної нерухомості і вдвічі. Зараз же кількість ділянок, виставлених на продаж, стрімко росте. Однак реальних угод стає усе менше і менше.
За оцінками компанії CB Richard Ellis, за останні кілька місяців кількість пропозицій на ринку землі під девелоперські проекти збільшилася на 20-30% у порівнянні з попереднім періодом. У першу чергу, це торкнулося Києва та інших міст-мільйонників. "Найчастіше це ділянки із уже готовим цільовим призначенням і з деякими передпроектними пропозиціями. Збільшення пропозиції відбулося за рахунок того, що багато компаній стали позбуватися від непрофільних активів. І під цю категорію потрапили ділянки, які були залишені на потім, і по них не велася активно робота", - розповів Радомир Цуркан, керуючий партнер CB Richard Ellis в Україні.
Збільшення пропозиції відзначають і в ІДК "Каскад". "За день наш департамент одержує по п'ять-десять пропозицій. Більше - по ділянках великих розмірів. Тому що ризики щодо реалізації великих проектів значно вищі, ніж маленьких. Приміром, днями одержали дві пропозиції з побудованим першим поверхом. Площа основної маси ділянок від 2 га до 6 га", - стверджує директор департаменту розвитку ІДК "Каскад" Олександр Подгорний.
За оцінками SV Development, до 80% великих земельних ділянок у країні ніколи не будуть продані. "Зараз ніхто не купує просто землю (без інвестиційного проекту), з яким би дисконтом вона не пропонувалася. Реально тільки на 20% ділянок із всіх представлених на ринку (у різних формах власності) будуть побудовані і затребувані проекти з боку кінцевих покупців. При цьому на 5% з них уже щось будують. Решту 80% якщо навіть девелопери забудують, то покупців знайти не зможуть через відсутність платоспроможного попиту", - пояснює провідний спеціаліст департаменту маркетингу консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.
Попит на землю під проекти в більшості регіонів досить низький. "Деякі компанії тільки позначають для себе землю для майбутньої покупки. Реальні ж угоди можна перерахувати на пальцях. Продавці повідомляють про нібито незначне зниження ціни: фігурують цифри 5-10%, але якщо починається торг, то можливий торг і до 20%. Головне - показати наявність "живих" грошей", - додає Подгорний.
За словами Радомира Цуркана, у Києві та області тенденція до зниження ціни є, але ще не дуже значна. "Ситуація різна в різних регіонах України. В Одесі, наприклад, ціни дотепер залишаються плюс/мінус на колишньому рівні, а в Харкові, навпаки, власники вже готові сідати за стіл переговорів та обговорювати ціни, які на 20-30% нижчі від тих, що були заявлені півроку тому", - говорить Цуркан.
Вивести середню формулу ціни на цьому ринку досить складно. "Можна тільки констатувати, що навряд чи реальний інвестор заплатить за сотку землі під проект вище середньої ціни землі для індивідуального будівництва", - відзначає Сергій Костецький. За оцінками SV Development, в 95% випадків земельні ділянки під розвиток інвестиційних проектів на вторинному ринку купують іноземні компанії (їхні представники в Україні), у той час як вітчизняні девелопери, з метою економії, воліють вирішувати всі питання з місцевими адміністраціями і змінювати цільове призначення ділянки самостійно.
При цьому, за словами експертів, багато компаній зараз усе ще перебувають на стані переоцінки внутрішніх активів і перерозподілу фінансування. Більшість із них іде шляхом диверсифікованості ризиків. "За рахунок цього ринок може поповнитися ще низкою досить цікавих пропозицій. Сьогодні спостерігається тільки перша хвиля скидання земельних активів. Ми очікуємо ще зростання пропозицій продаваної землі на початку наступного року", - прогнозує Радомир Цуркан.
"Уже до весни ціна на ділянки впаде на 30%. Що буде далі, говорити поки рано. Реальний стан справ з ринком землі проясниться ближче до літа. Коли стане хоч трохи зрозуміло, куди ми рухаємося і як будувати плани на майбутнє", - додає Олександр Подгорний.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас