AerCap вийде з МАУ за номіналом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

AerCap вийде з МАУ за номіналом

Енергетика
372
Ірландська лізингова компанія AerCap Aviation Solutions погодилася продати свої 5,97% акцій ЗАТ "Міжнародні авіалінії України" самій авіакомпанії за номінальною вартістю.
Тобто приблизно за 6,2 млн. грн. Збори акціонерів МАУ, що повинні були 21 листопада затвердити таку угоду, продовжені до початку грудня 2008 р.- до того моменту, коли інші засновники авіаперевізника проведуть внутрішнє узгодження цієї процедури.
Як учора стало відомо, "Міжнародні авіалінії України" зможуть перевести собі на баланс цей пакет акцій завдяки фінансовим підсумкам роботи за рік. І хоча президент МАУ Юрій Мірошников не став розкривати очікувані фінрезультати авіакомпанії за 2008 р., він повідомив, що вони перевищили необхідний рівень, при якому емітент може викуповувати власні акції. Нагадаємо, чистий прибуток МАУ, за підсумками 2007 р., склав 58,99 млн. грн.
Представники лізингової компанії висловлювали намір продати свої акції перевізника ще з 1998 р. Вони вже зменшували розмір свого пакета за рахунок продажу цінних паперів нинішньому найбільшому приватному акціонерові МАУ - авіакомпанії Austrian Airlines (зараз частка останньої становить 22,52%). Незважаючи на планований вихід зі складу співвласників авіакомпанії, AerCap Aviation Solutions, що співробітничає з МАУ, продовжує надавати їй літаки в операційний лізинг.
За словами Юрія Мірошникова, подальша доля казначейських акцій буде визначатися іншими акціонерами компанії протягом 12 місяців, відведених законом на прийняття такого рішення. "Ми припускаємо, що протягом року ми прийдемо до спільного знаменника з усіма акціонерами. Причому, я не виключаю, що продавати ми будемо акції вище номіналу, відповідно - ще й заробимо на цьому", - припустив президент "Міжнародних авіаліній України". За його словами, охочі придбати ці цінні папери є.
Як раніше заявляла голова Фонду держмайна Валентина Семенюк-Самсоненко, очолюване нею відомство, якому належить держчастка в розмірі 61,58% акцій ЗАТ, не має у своєму розпорядженні необхідні кошти для викупу частки AerCap Aviation Solutions і тому не планує йти на такий крок. У представництві Європейського банку реконструкції та розвитку (володіє 9,9% акцій) збираються збільшувати свою частку в авіакомпанії лише за рахунок участі в додатковій емісії, а не шляхом придбання акцій міноритарія.
Єдиний акціонер, що підтверджує можливість викупу цієї частки, - це авіакомпанія Austrian Airlines. Як раніше повідомляв прес-секретар австрійського авіаперевізника Міхаель Браун, це одна з опцій, що розглядають в Austrian Airlines. На думку спостерігачів, як можливі причини, через які цей потенційний покупець не проводить угоду прямо, є та, що зараз він сам переживає процес приватизації. Її загальна заборгованість, половину з якої фаворит приватизаційного процесу, німецька Lufthansa, пропонує перекласти на плечі австрійської держави, перевищила рівень EUR1 млрд. І в такій ситуації витрати на покупку майже 6% акцій МАУ, еквівалентні навіть $1 млн., можуть стати важкими для Austrian Airlines.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас