Тимошенко: Борг RosUkrEnergo "Газпрому" в обсязі 2,2-2,4 млрд дол. не має відношення до боргу України за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Борг RosUkrEnergo "Газпрому" в обсязі 2,2-2,4 млрд дол. не має відношення до боргу України за газ

Енергетика
623
Борг швейцарського газотрейдера RosUkrEnergo (RUE) ВАТ "Газпром" за закуплений у російської газової монополії природний газ, що зберігається в українських підземних сховищах (ПСГ), становить $2,2-2,4 млрд, повідомила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
"Цей борг не опирається на ту саму заборгованість України перед RosUkrEnergo. Це самостійна, власна заборгованість RosUkrEnergo перед "Газпромом", - сказала глава українського уряду на брифінгу в Києві в середу.
Вона уточнила, що мова йде про 11,5 млрд куб. м газ RUE в українських ПСГ.
"І сьогодні Україна, знаходячи з "Газпромом" взаєморозуміння, щоб відійти від таких тіньових, корумпованих посередників, шукає можливості, як все-таки вийти із всіх цих боргових зобов'язань, які є в RosUkrEnergo перед "Газпромом", у тому числі використовуючи для "Газпрому" газ, закачаний у попередні періоди RosUkrEnergo у ПСГ України", - додала Тимошенко.
Коментуючи питання боргу Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" компанії RosUkrEnergo, прем'єр пояснила його виникнення скороченням споживання в Україні і Європі у зв'язку із кризою і теплою погодою, однак не назвала точну суму боргу.
"Усе, що Україна сьогодні споживає, нормально і вчасно оплачується. Питання в накачуванні: звичайно воно завершувалося 15 жовтня, але так як і Україна, і ЄС істотно зменшили споживання, накачування потрібно було продовжити весь листопад", - пояснила Тимошенко.
Прем'єр уточнила, що в цей час "Нафтогаз України" нагромадив у ПСГ 17 млрд куб. м власного газу в порівнянні з 4,5 млрд куб. м торік.
За її словами, додаткові закачані об'єми вимагають додаткового фінансування.
Як повідомила глава українського уряду, підходи до врегулювання цієї проблеми були знайдені напередодні на зустрічі голів "Газпрому" і "Нафтогазу України" у Москві.
"Що стосується платоспроможності України - ми виконуємо свої зобов'язання і будемо виконувати", - заявила Тимошенко.
Звинувачення, що підсилилися, українського уряду в загостренні боргової проблеми в газових відносинах з Росією вона пояснила "останньою спробою зберегти RosUkrEnergo", що фінансує певні політичні рухи в країні.
"Від цього така істерія. Але їм не вдасться зберегти корупцію в газовій сфері", - заявила український прем'єр.
Як повідомлялося, 2 жовтня голови урядів України і Росії підписали меморандум про співробітництво в газовій сфері. Одним із ключових положень документа є можливість переходу на прямі довгострокові відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом України" з 1 січня 2009 року за умови повного погашення "Нафтогазом України" всієї наявної заборгованості за поставлений газ.
На минулому тижні голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що борг України за газ оцінюється в $2,4 млрд, а президент Росії Дмитро Медведєв доручив терміново вирішити цю проблему, у тому числі, за необхідності, у судовому порядку.
За даними RosUkrEnergo, борг "Нафтогазу України" становить $2,409 млрд, у тому числі $428,7 млн - за постачання у вересні, $798,6 млн - жовтні і $834,5 млн - листопаді, а також $347,1 млн - штрафи та пені за несвоєчасні розрахунки.
"Нафтогаз України" заявив, що визнає борг лише в розмірі $1,26-1,27 млрд, зокрема, не вважає боргом листопадові поставки, тому що терміни їхньої оплати ще не минули.
Голова "Нафтогаз України" Олег Дубина у середу повідомив, що напередодні домовився з "Газпромом" погасити $380 млн боргу за вересень і частину боргу за жовтень, продовжуючи вести переговори про перехід на прямий контракт із 2009 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас