Їм не страшна криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Їм не страшна криза

64298
Економічна криза не тільки руйнує ретельно вибудувані бізнес-стратегії, але й стає істотною підмогою в отриманні мільярдів. Спади в економіці можуть стати родючими полями для вирощування зерен серйозних капіталів.
Як доказ пропонуємо вам простежити за долею 10 підприємців, які заробили свої статки в період серйозних фінансових спадів. Можливо, їх приклад надихне і вас.
1. Чарльз Уіллі, компанія John Wiley&Sons. Депресія 1807 року
У грудні 1807 року Конгрес США за пропозицією президента країни Томаса Джефферсона прийняв закон про ембарго, що забороняв американським торговельним кораблям відпливати за кордон і швартуватися в будь-яких іноземних портах, якщо тільки їм не було на це видано дозвіл самим президентом.
За цим рішенням Конгресу йшла семирічна економічна криза. Саме в цей час житель Нью-Йорка Чарльз Уіллі відкрив на Манхеттені невелику друкарню і книжковий магазинчик. Пізніше, уклавши договір з іншою друкарнею, він заснував видавництво, яке вперше надрукувало шедеври таких авторів, як Джеймс Фенімор Купер, Едгар Алан По і Вашингтон Ірвінг. Компанія перестала виконувати дрібні типографські замовлення і почала спеціалізуватися винятково на книгах. Зараз вартість компанії оцінюється в 2 млрд. доларів США.
2. Вільям Дюрант, компанія General Motors. Біржова паніка 1907-1908 років
Через тиждень після падіння біржової вартості третьої найбільшої трастової компанії США Knickerbocker Trust Company про своє банкрутство оголосили 9 найбільших банків країни. Здавалося б, ні про яку підприємницьку діяльність не могло бути й мови.
Однак випускник Бостонського університету Вільям Дюрант вважав інакше. Скориставшись можливістю, він взявся скуповувати невеликі розрізнені автомобільні компанії для створення автогіганта General Motors, якого він заснував та очолив ще в 1905 році. Саме йому автоконцерн зобов'язаний створенням таких нині відомих марок, як Каділлак і Понтіак.
3. Чарльз Рассел Бард, компанія C.R. Bar. Біржова паніка 1907-1908 років
Паніка 1907 року не змусила Чарльза Рассела Барда відмовитися від власного бізнесу. Заповзятливий американець замість французького шовку, що став раптово незатребуваним, почав ввозити в країну і продавати уретральні катетери, які усували дискомфорт хворих із проблемами сечовипускання. Пізніше він розширив медичний бізнес, почавши торгувати кардіологічними, рентгенологічними та іншими товарами.
4. Корнеліус Вандер Стар, компанія American International Group. Післявоєнна криза 1918-1921 рр.
У двадцятишестилітньому віці американський службовець Корнеліус Вандер Стар став співробітником японської компанії Pacific Mail Steamship Company, а через рік перебрався в Шанхай, де пропрацював у різних страхових компаніях. В 1919 році під час післявоєнної кризи Вандер Стар перебрався до Америки і заснував компанію під назвою Japan American Asiatic Underwriters, тепер найбільшу американську страхову компанію, відому під іменем American International Group.
Зовсім нещодавно уряд США в рамках заходів з боротьби із кризою виділив компанії 150-тимільярдну позику.
5. Ральф Фолк і Дональд Бекстер, компанія Baxter Internationa. Велика депресія 1929-1939 р.
Навіть найбільша економічна криза минулого століття не змогла відібрати бізнес у двох лікарів зі штату Айова. У той час лише великі науково-дослідні інститути і лікарні мали медичне обладнання, необхідне для внутрішньовенних процедур. Лікарі Ральф Фолк і Дональд Бекстер в 1931 році заснували компанію Don Baxter Intravenous Company in 1931 і почали масове виробництво та продаж такого обладнання.
На сьогодні компанія Baxter International виробляє практично весь спектр медичної продукції: від ліків до найскладнішого обладнання для анестезії.
6. Джеймс А. Райдер, компанія Ryder Systems. Велика депресія 1929-1939 років
В 1932 році Джеймс Райдер звільнився з посади інженера і вклав всі свої заощадження в покупку вантажівки-пікапа для перевезення сміття із пляжів Маямі і доставки будівельних вантажів у Палм Біч. Два роки по тому Джеймс придбав ще кілька вантажівок і почав здавати їх в оренду іншим компаніям, у тому числі місцевому виробникові пива.
Після того, як десятирічна депресія минула, вантажівки почали складати серйозну конкуренцію залізничним дорогам у питанні своєчасної та швидкої доставки вантажів. А з розвитком швидкісних автодоріг почав стрімко розвиватися і бізнес Райдера. На сьогодні вартість логістичної компанії Ryder Systems становить 2,1 млрд. доларів США.
7. Хью Хефнер, компанія Playboy Enterprise. Криза 1953 - 1954 років
Наприкінці 1953 світ побачив перший номер скандально відомого журналу Playboy. На журналі не було ні дати, ні номера видання - сам видавець не знав, чи вийде коли-небудь ще наступний випуск. Історія всесвітньо відомого чоловічого журналу почалася до банального смішно: колишній роботодавець Хью Хефнера, видавець журналу Esquire, відмовився підвищити зарплату свого співробітника на 5 дол. Хью образився, звільнився, і за допомогою друзів буквально "на коліні" вигадав конкурента для Esquire, більш розпещеного і провокаційного. На сьогодні імперія Playboy, якою заправляє дочка Хью Крістіна, містить у собі не тільки журнал, але й телеканал, видавництво книг і календарів.
8. Джон Сперлінг, компанія Apollo Group. Паливна криза 1973-1975 років
В 1973 році, у самий розпал паливної кризи, викладач університету Сан-Хосе Джон Сперлінг звернув увагу на те, що університет поповнився дорослими студентами, які бажають змінити професію. Йому спала на думку ідея розробити спеціальну навчальну програму для тих, хто вирішив радикально змінити сферу діяльності, але начальство не дало хід сміливій думці.
Сперлінг для початку заснував компанію Apollo Group, що спеціалізувалася на ліцензуванні навчальних матеріалів для традиційних навчальних закладів, а потім відкрив перший комерційний навчальний заклад University of Phoenix, що у перший рік навчання прийняв усього вісім студентів. Зараз у компанії Apollo Group - 90 інститутів п в усій країні, її ринкова вартість становить 10,6 млрд дол.
9. Давид Мінц, компанія Tofutti Brands. Криза початку 1980-х
Наприкінці 70-х рр. кондитер бруклінського ресторану Давид Мінц шукав заміну молока для виробництва кошерних десертів, які правовірні євреї могли б їсти відразу після м'ясної їжі. В 1981 році він заснував Tofutti Brands, компанію з виробництва морозива, печива і тортів на основі тофу. Тридцять років по тому компанія випускає сотні найменувань продукції - без вмісту молока.
10. Роберт Бріскман, компанія Sirius Satellite Radio. Криза початку 1990-х
Колишній інженер НАСА зміг зрозуміти, як передавати цифровий радіосигнал за допомогою супутникових антен і заснував власну компанію CD Radio, пізніше перейменовану в Sirius XM Radio. Нинішня ринкова вартість компанії - 826 млн дол.
За матеріалами:
Point.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас