Ціни на соняшник в Україні до грудня виростуть до 1350-1400 грн/тонна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на соняшник в Україні до грудня виростуть до 1350-1400 грн/тонна

Аграрний ринок
4543
Аграрні аналітики прогнозують поступове підвищення цін на насіння соняшника в Україні до 1350-1400 грн/тонна до грудня 2008 року.
"Швидше за все, ціни на соняшник будуть поступово підвищуватися і до грудня вийдуть на рівень 1350-1400 грн/тонна EXW", - говориться в повідомленні компанії "Проагро".
Як відзначила аналітик аналітичного центру "Украгроконсалт" Юлія Гаркавенко, основним стримуючим фактором для активного зростання цін на соняшник є низькі світові ціни на олійні і рослинні олії.
На її думку, ціна на насіння цього року істотно рости не буде, навіть якщо держава скасує вивізне мито на соняшник та введе квотування його експорту.
"Ми порахували, що навіть якщо ціна на соняшник виросте до 1,5 тис. грн/тонна, то його не буде вигідно експортувати через невисокі світові ціни", - сказав експерт.
Аналітики повідомляють, що на минулому тижні (з 7 по 14 листопада) ціни на соняшник в Україні після тривалого падіння почали рости на 50-100 грн/тонна. Однак, за їхніми словами, сільськогосподарські виробники в цей час не поспішають продавати соняшник, очікуючи ще більшого зростання цін.
За даними компанії "АПК-іформ", з 7 по 14 листопада поточного року середні ціни попиту з боку масложирових підприємств виросли на 50 грн/тонна - до 1100 грн/тонна (на умовах EXW).
Крім цього, експерти відзначають збільшення цін на минулому тижні на соняшникову олію. За даними "АПК-Інформ", сира олія з 7 по 14 листопада в середньому подорожчала в Україні з 4 тис. грн/тонна до 4,2 грн/тонна (EXW). У той же час аналітики відзначають, що вже з початку поточного тижня вартість соняшникової олії знову почала знижуватися.
Що стосується бутильованої дезодорованої олії, то за цей період, за даними "АПК-Інформ", ціни пропозиції на неї впали з 7,2 грн до 7 грн грн за пляшку ємністю 1 літр.
Експерти ринку пов'язують це з тим, що в продаж почала надходити олія з більш дешевого насіння нового врожаю.
Як повідомлялося, уряд днями зареєстрував у парламенті законопроект, що передбачає введення низки заходів, направлених на подолання наслідків впливу світової фінансової кризи на вітчизняний АПК. Документ, зокрема, пропонує скасування до 1 вересня 2009 року експортного мита на насіння соняшника за умови вивезення його безпосередньо сільгосптоваровиробниками або закупівлі його в аграріїв за цінами не нижчими від мінімальних закупівельних цін.
Раніше кілька операторів олійного ринку звернулися до уряду із проханням скасувати чинне 14%-ве вивізне мито на насіння соняшника. На їхню думку, це дозволить підвищити закупівельні ціни на цю продукцію, які з початку вересня впали з 1,8 тис. грн/тонна до 1050 -1200 грн/тонна.
Категорично проти скасування мита виступають вітчизняні масложирові підприємства, вважаючи, що це приведе до неконтрольованого вивезення насіння і дефіциту сировини на внутрішньому ринку.
Міністерство аграрної політики України оцінює врожай соняшника цього року в 6,2-6,3 млн тонн ( у чистій вазі) проти торішніх 4,2 млн тонн.
Переробні потужності вітчизняних масложирових підприємств становлять близько 6,5 млн тонн на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас