Експерти: Кредити під заставу нерухомості тимчасово йдуть з ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Кредити під заставу нерухомості тимчасово йдуть з ринку

Кредит&Депозит
3350
Кредити під заставу нерухомості пропонують усього три банки, ставки при цьому ростуть. Експерти обіцяють поновлення такого кредитування після стабілізації ситуації на світових фінансових ринках і початку припливу інвестицій в Україну.
За даними компанії "Простобанк Консалтинг" кредити готівкою під заставу нерухомості в гривні пропонують тільки три банки з п'ятдесяти лідерів на ринку кредитування: Брокбізнесбанк, Ощадбанк Росії (Україна), Форум. При цьому середня реальна ставка по таких кредитах терміном на 10 років становить 25,47% річних.
Слід зазначити, що кількість пропозицій, наприклад, по кредитах без застави - набагато вища. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", такий продукт пропонують сьогодні 10 банків, а середня ставка перевищила позначку 50%. Експерти пояснюють цю ситуацію тим, що кредити під заставу стали невигідними для банків, які в умовах фінансової кризи намагаються створити резерв ліквідності.
"Сума по кредитах під заставу набагато більша, ніж по кредитах без застави. Також істотно відрізняється термін кредитування. Невизначеність ситуації на ринку нерухомості - сьогоднішнє і майбутнє зниження цін - також не додає впевненості в завтрашньому дні. Також варто звернути увагу, на те, що кредити під заставу нерухомості видавалися в основному в доларах, а без застави в гривні", - пояснює директор департаменту іпотечного кредитування ВАТ "Сведбанк" Євген Склеповой.
При цьому експерти охоче обіцяють підвищення процентних ставок і жорсткість умов одержання кредитів під заставу нерухомості, а точних термінів поновлення кредитування не називають.
"Варто очікувати підвищення процентних ставок на 1-2% річних уже найближчим часом. Крім того, найближчим часом відбудеться жорсткість вимог до позичальника", - вважає фінансовий аналітик компанії Мирослава Гудзе.
"Думаю, що після стабілізації ситуації на світових фінансових ринках і початку припливу інвестицій в Україну банки знову будуть продавати такі кредитні продукти", - додає Євген Склеповой.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас