Росія може вступити у СОТ з 1 січня 2010р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія може вступити у СОТ з 1 січня 2010р

Казна та Політика
283
Росія може вступити у СОТ з 1 січня 2010 року, вважає представник Мінекономрозвитку РФ.
"Найближчою датою, коли ті зобов'язання, про які ми домовилися під час переговорів, можуть набути юридичну чинність, стане 1 січня 2010 року", - заявив заступник директора департаменту торговельних переговорів Мінекономрозвитку Росії Андрій Кушніренко на 7-му міжнародному форумі Інституту Адама Сміта "Російська харчова промисловість" у вівторок у Москві.
Разом з тим він відзначив, що "зниження ввізних мит буде не з 2 січня 2010 року і не з 3-го, а через рік після вступу країни у СОТ". "Відкриття ринку буде відбуватися з 2011 року", - уточнив він.
За його словами, перехідний період для зміни тарифів становить 3-4 роки. Якщо в цей час мита на харчову продукцію в середньому становлять 15%, то "зниження носить розтягнутий характер - за 3-4 роки до 10%".
Говорячи про зобов'язання РФ щодо митно-тарифного регулювання постачання сировини, насамперед м'яса, Кушніренко заявив, що квоти на імпорт м'яса, якщо буде потреба, можуть діяти і після 2009 року (сьогоднішня дія квот завершується в 2009 році) у тих параметрах, які необхідні для Росії.
Що стосується поставок молочної сировини, то тут, як відзначив Кушніренко, закладена умова, якщо буде потреба, деякого підвищення мит на початку вступу Росії у СОТ. У цілому ж мито збережеться на рівні 15%. Мито на овочі, що складає зараз 15%, може бути знижено до 10-12%, на фрукти - з 10 до 5%. Зниження в основному буде відбуватися в зимовий період і на ті фрукти, які не ростуть у Росії. Мита на зерно зберігаються на рівні 5%.
Мито на цукор за три роки буде знижено з $270 за тонну до $250 за тонну, мито на сировину для кормів тварин - до 0% з нинішніх 5%.
Кушніренко також повідомив, що мито на готові м'ясопродукти буде збережено на рівні 20%, але не менше 0,5 євро за кг, на молочні продукти - на рівні 15%, на хлібобулочні та кондитерські вироби, а також на консервовані овочі та фрукти - знижено з нинішніх 15% до 10%, на вино - з 20% до 12,5%. Мито на цигарки буде встановлено в розмірі 2 євро за 1 тис. штук проти існуючих 30%, але не менше 3 євро за 1 тис. штук.
Торкаючись наслідків для Росії вступу у СОТ України, що вже відбувся, Кушніренко заявив, що, оскільки Україна вступила у СОТ на істотно більш ліберальних умовах, Росії необхідно вжити оперативні та комплексні заходи. Якщо найближчим часом ці заходи не будуть вжиті, то ситуація може проявитися у двох напрямках: або товари із третіх країн після невеликої переупаковки в Україні будуть поставлятися в Росію, або вони будуть залишатися в Україні, а українські товари за ефектом доміно підуть у Росію. Це серйозна проблема, підкреслив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас