Мінфін Японії не вірить у зростання економіки в 2009-2010 роках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Японії не вірить у зростання економіки в 2009-2010 роках

Казна та Політика
486
Міністр економіки Японії Каору Йосано вважає, що економіка країни може не відновитися в майбутньому фінансовому році, що почнеться в наступному квітні. Йосано припустив, що криза може обмежувати зростання японського ВВП протягом цілого року, що закінчується в березні 2010 року.
"Я важко можу повірити в те, що (рівень зростання в наступному фінансовому році) буде позитивним", - сказав він на прес-конференції.
Тривале скорочення буде поганою новиною для уряду Японії, оскільки це означає зменшення податкових надходжень у період, коли він обтяжений масою боргів. Напередодні були опубліковані попередні дані щодо ВВП Японії в III кварталі, з яких стало очевидним, що економіка країни вперше за 7 років вступила в рецесію.
Коментарі Йосано говорять про те, що уряд може пророчити скорочення економіки з наступному фінансовому році, коли опублікує щорічний економічний прогноз у середині грудня. Це, можливо, буде перший прогноз, що вказує на скорочення економіки, з тих пір як уряд почав публікувати їх в 1955 році.
Якщо прогноз податкових надходжень буде нижчим, ніж цього року, уряд Японії буде змушений збільшити борг, щоб профінансувати дефіцит бюджету. Податкові надходження в поточному фінансовому році можуть бути на 7 трлн. ієн ($72,4 млрд.) нижчі від початкових прогнозів, в основному через різке зниження корпоративних прибутків, повідомила газета Nikkei минулого тижня.
У минулі роки Токіо складав строгі державні бюджети, щоб обмежувати величезний державний борг, що становить майже 150% ВВП - найгірший показник серед розвинених економік.
Деякі економісти вважають, що рецесія в Японії, можливо, протриває чотири квартали, і що найгірші наслідки кризи ще попереду. "Четвертий квартал 2008 року і наступний за ним будуть найбільш критичним етапом для японської економіки за час кризи, - сказав Кіохеї Моріта з Barclays Capital Japan. - Якщо фінансова криза завдала Японії дійсно жорстокий удар, споживчі витрати можуть почати падати, а це, у свою чергу підштовхне економіку країни до дефляції".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас