Мінфін США поки не хоче витрачати частину, що залишилась від 700 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін США поки не хоче витрачати частину, що залишилась від 700 млрд дол

Казна та Політика
339
Міністр фінансів США Полсон повідомив в інтерв'ю The Wall Street Journal, що поки не хотів би витрачати половину, що залишилася від $700 млрд, виділених Конгресом на порятунок економіки, зберігши їх на крайній випадок, а також щоб дати більшу свободу дій новій адміністрації, повідомляє Інтерфакс.
Полсон сказав, що фінансова система стабілізується. Він міркує, який кращий варіант використання коштів, що залишилися, і поки не планує їх витрачати без особливої потреби. "Я б хотів зберегти порох, гнучкість, що ми маємо зараз, а також, щоб її мали ті, хто прийде після нас", - сказав міністр, відзначивши, що буде робити все необхідне для підтримки міцності фінансової системи та адекватно реагувати на мінливу ситуацію.
Мінфін США в жовтні одержав перші $350 млрд у рамках пакета (Troubled Asset Relief Program, TARP). Для одержання другого траншу він повинен дістати згоду Конгресу. У законодавців буде 15 днів, щоб йому відмовити, у протилежному випадку гроші надійдуть у Мінфін.
Таким чином, міністерство фінансів поки навряд чи готове позитивно відреагувати на заклики направити гроші, що залишилися, у рамках TARP на допомогу домовласникам, які можуть втратити свої будинки. Полсон уже дав зрозуміти, що не буде виділяти гроші із програми і на порятунок автокомпаніям. Фактично долю грошей, що залишилися, буде вирішувати вже нова адміністрація, пише газета.
Радники обраного президента США Обами поки привселюдно не говорили, як нова адміністрація може використовувати кошти, що залишилися. З $350 млрд Мінфін уже витратив $250 млрд на покупку часток у банках, $40 млрд - на акції AIG. Від першого траншу ще залишаються невитраченими $60 млрд.
У вівторок у Конгресі пройдуть слухання по TARP. На них Полсон буде захищати своє рішення змінити початкову ідею програми, що передбачала викуп "токсичних" іпотечних активів банків.
За даними газети, Полсон аргументує це рішення, зокрема, тим, що після використання $250 млрд на інвестиції в банки в Мінфіну вже не залишилося досить коштів, щоб ефект від них, у випадку реалізації програми викупу активів, був достатнім.
У той же час Мінфін вважає, що його кроки з капіталізації банків допомогли підтримати фінансовий сектор і знизили ймовірність краху окремих фінансових інститутів США.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас