Верховна рада визначилась з першим номером порядку денного — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна рада визначилась з першим номером порядку денного

Казна та Політика
1025
Учора на нараді лідерів фракцій народні депутати вирішили, що в сьогоднішньому порядку денному питання про обрання голови Верховної ради буде стояти першим. Доти, поки в парламенті не з'явиться новий спікер, парламентарії не можуть розглядати жоден законопроект. Голосування вони проведуть у поіменному режимі, а не бюлетенями, як це передбачено регламентом.
Закриті переговори лідерів фракцій, присвячені лише одному питанню - обговоренню кандидатури голови Верховної ради,- тривали більше години. Нагадаємо, з 12 листопада парламент працює без спікера - 233 народні депутати проголосували за відставку Арсенія Яценюка.
Зараз організаційні питання з підготовки засідань вирішує перший віце-спікер Олександр Лавринович. Як уже повідомлялося, Лавринович, а також Володимир Литвин (лідер фракції блоку Литвина) і народний депутат Іван Плющ ("Наша Україна-Народна самооборона") є кандидатами на посаду спікера.
По закінченні переговорів першим до журналістів вийшов голова фракції БЮТ Іван Кириленко.
- Ми єдина фракція, що наполягала на тому, щоб питання про обрання голови Ради було розглянуто завтра, - з ходу заявив він.
Однак, як виявилося, Кириленко лукавив. Олександр Лавринович, що виступав слідом за ним на брифінгу, сказав, що лідери фракцій прийняли погоджене рішення - сьогоднішній пленарний день почати з питання про обрання спікера. Тим часом лідер фракції БЮТ заявив, що в парламенті вже сформована більшість із тих депутатів, які проголосували за відставку Арсенія Яценюка.
- Ви розумієте, що ми вже в опозиції?! - емоційно пояснював Іван Кириленко. - Є "група-233". Вони ж з якимсь планом ішли. Тепер ми закликаємо їх - дійте далі!
При цьому Кириленко відзначив, що його фракція "готова співробітничати з будь-яким новообраним спікером, що підтримає уряд і президента в подоланні важких наслідків світової фінансової кризи".
- На нараді було вирішено, що 18 листопада у випадку обрання спікера парламенту буде сформовано порядок денний, переважно із законопроектів, розглянутих уже в першому читанні, які мають соціальний характер, - повідомив журналістам перший віце-спікер. - Якщо голову не оберуть, буде оголошена перерва до того моменту, поки не вирішиться питання з керівником парламенту.
Голосування за нового голову планується провести в поіменному режимі, а не бюлетенями, як це передбачає регламент Ради. До такого рішення депутати прийшли, прийнявши 12 листопада проект постанови "Про вид і спосіб голосування при відставці та обранні голови Верховної ради".
Як відомо, відповідно до Конституції нормативні акти Верховної ради підписує винятково її голова. Таким чином, поки він не обраний, Рада не має змоги видавати закони і постанови. Втім, як повідомив Лавринович, поки жодна із фракцій не оголосила, яку кандидатуру буде підтримувати.
- Ви готові стати спікером? - поцікавилися в Олександра Лавриновича. - У парламенті не існує посади, на якій я б не зміг працювати і виконувати свої функції належним чином, - упевнено відповів пан Лавринович. - Що стосується голосування, завтра (18 листопада) ви побачите, які кандидатури будуть запропоновані.
Поки офіційним кандидатом є лише Володимир Литвин - відповідний проект постанови зареєстрував народний депутат Олександр Омельченко ("Наша Україна-Народна самооборона"). Учора став свідком того, як він проводить агіткампанію на користь свого кандидата. Зупинивши в коридорі Ради Івана Кириленка і першого заступника глави фракції БЮТ Андрія Кожем’якіна, Олександр Омельченко сказав їм: "Якщо ви його (Володимира Литвина) не підтримаєте, я сяду в крісло спікера, і ви мене відтіля вже не зженете!".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас