СНД може перейти на російський рубель у розрахунках з Москвою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СНД може перейти на російський рубель у розрахунках з Москвою

Казна та Політика
607
Керівники Національних банків і міністри фінансів країн СНД обговорять можливість переходу своїх країн на рублі в розрахунках із РФ за постачання енергоносіїв.
Домовленість про це була досягнута під час засідання Ради голів урядів СНД, що пройшло в Кишиневі 14 листопада, повідомила прем'єр-міністр Молдавії Зінаїда Гречанна, передає РБК.
За її словами, зараз для оплати російських енергоносіїв країни СНД купують долари, які потім конвертуються російською стороною в рублі. Виникають зайві витрати, що відображаються на ціні нафти та газу. Перехід на рублі вигідний, у першу чергу, самим імпортерам.
При цьому рубель зробить потужний стрибок у напрямку статусу регіональної валюти, адже більшість країн колишнього СРСР є споживачами енергоносіїв, вироблених у Росії. Розплачуватися рублями за газ і нафту вирішила поки тільки Білорусія. Це відбулося в рамках домовленості про новий держкредит на 2 млрд дол., що Москва надасть Мінськові в 2008-2009 р. терміном на 15 років.
Нагадаємо, 13 листопада Росія і Білорусія підписали меморандум "Про взаєморозуміння між урядами РФ і Білорусії щодо координації заходів з підвищення конкурентноздатності національних економік". Відповідно до документа, Мінськ одержує кредит для забезпечення торговельного обороту, у тому числі і з Росією.
Як заявив після підписання віце-прем'єр Республіки Білорусія Андрій Коб’яков, перехід на розрахунки в рублях буде "нашим своєрідним внеском у надання рублю статусу регіональної резервної валюти". З російського боку свій підпис під документом поставив віце-прем'єр РФ, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін. Він відзначив, що деякі компанії вже зараз використовують рублі в розрахунку з Росією. "Ми збираємося розширити сферу застосування рубля, щоб це обумовлювалося в міждержавних угодах та у відносинах головних господарюючих суб'єктів, які здійснюють головні закупівлі", - сказав він. "Наше завдання - щоб це було вигідно", - підкреслив Кудрін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас