Японія вступила у рецесію: ВВП скорочується другий квартал підряд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія вступила у рецесію: ВВП скорочується другий квартал підряд

Казна та Політика
396
ВВП Японії скоротився в 3-му кв на 0.4% у річному вирахуванні і на 0.1% у порівнянні з попередніми трьома місяцями, свідчать опубліковані в понеділок офіційні дані. В 2-му кв ВВП, згідно з уточненими даними, упав на 3.7%.
Зниження цього показника протягом двох кварталів підряд вважається рецесією. Інвестиції знизилися в 3-му кв на 1.7%, експорт виріс лише на 0.7%, споживчий попит - на 0.3%.
Світова фінансова криза скорочує попит на товари японського експорту. У рецесію вже вступила також економіка єврозони, ВВП США в цьому кварталі також може впасти. Як стало відомо, економіка Гонконгу скоротилася в минулі три місяці на 0.5% до попереднього кварталу і на 1.4% в 2-му кв, і, таким чином, також вступила в рецесію. У Китаї зростання сповільнилося до 9%.
Японські акції відреагували на новину про рецесію зниженням акцій, однак індекс Nikkei 225 піднявся на 3% за рахунок паперів компаній, які, як вважається, повинні менше постраждати від спаду.
Зростання японської економіки, що почалося в лютому 2002 р, було найтривалішим в історії країни після Другої світової війни.
Японський уряд уживає зараз заходи для стимулювання попиту, зокрема, за рахунок повернення податків. Однак у цілому його можливості обмежені через величезний розмір держборгу і мінімальний рівень процентних ставок ЦБ.
Лідери 20 провідних розвинених і країн, що розвиваються, світу в суботу констатували необхідність "більш широких заходів" з підтримання світової економіки. G20 закликала також кожну із країн реалізувати відповідні ситуації, що стимулюють заходи в сфері грошово-кредитної, податкової і бюджетної політики для підтримки економіки.
За матеріалами:
Файненшл Брідж
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас