Країни G20 домовились спільно протидіяти світовій економічній кризі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни G20 домовились спільно протидіяти світовій економічній кризі

Казна та Політика
613
Країни "великої двадцятки" (G20) на саміті у Вашингтоні домовились скоординувати і модернізувати свої фінансові системи, щоб уникнути погіршення світової економічної кризи, передає Associated Press.
У підсумковому комюніке, прийнятому за підсумками зустрічі, йдеться про необхідність забезпечити прозорість і транспарентність світової фінансової системи, а також встановити жорсткий контроль за роботою світових фінансових організацій, таких як Світовий банк (СБ), Міжнародний валютний фонд (ВМФ) та ін. Крім того сторони взяли на себе зобов'язання відмовитись від політики протекціонізму і не вводити в найближчому майбутньому торгових бар'єрів.
Підсумкове комюніке містить 6 пунктів, які лідери провідних світових економік домовились реалізувати негайно. По-перше, лідери країн "двадцятки" домовилися продовжувати "самовіддані спроби і робити будь-які необхідні заходи для стабілізації фінансової системи. По-друге, "визнавати необхідність підтримки грошової політики відповідно до внутрішньоекономічних умов" кожної країни. Крім того, країни зобов'язуються "використовувати фінансові механізми, щоб стимулювати попит на внутрішніх ринках. Далі - подавати підтримку "відстаючим економікам, та економікам що розвиваються, в діставанні доступу до фінансування у важких умовах, що склались. В рамках цього пункту комюніке закликає МВФ діяти з врахуванням кризової ситуації. Також Світовий банк і "інші банківські структури з розвитку" відповідно до комюніке, повинні працювати в повну потужність, допомагаючи країнам, що розвиваються. В зв'язку з цим країни "двадцятки" зобов'язуються надавати МВФ, СБ і іншим подібним структурам фінансову підтримку, щоб забезпечити виконання ними поставлених завдань. При цьому особлива роль буде приділена Форуму фінансової стабільності, до якого повинні увійти швидкозростаючі економіки. Ця структура увійде до складу ключових світових фінансових інститутів.
Серед конкретних заходів, які ще належить розробити, комюніке виділяє регулювання ринку деривативів і інших цінних паперів. Передбачається, що потрібно підвищити прозорість ринків деривативів і змінити саму суть цього ринку, зокрема ринку кредитно-дефолтних свопів.
Країни-учасниці G20 також домовились про проведення наступного саміту, який повинен відбутися 30 квітня 2009 р. За пропозицією президента Франції Николя Саркозі, він, імовірно, пройде в Лондоні, столиці Великобританії, яка в цей час головуватиме в ЄС.
G20 об'єднує США, Німеччину, Японію, Францію, Італію, Великобританію, Канаду, Аргентину, Австралію, Бразилію, Китай, Індію, Індонезію, Мексику, Росію, Саудівську Аравію, ЮАР, Південну Корею та Туреччину. У неї також входить Євросоюз, а на нинішню зустріч покликали, зокрема, Іспанію та Нідерланди. На ці країни доводиться 85% світового ВВП і близько двох третин населення планети.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас