Кабмін показав залізну хватку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін показав залізну хватку

1491
Кабінет міністрів вирішив вплинути на кризу в гірничо-металургійному комплексі, увівши регулювання цін на гірничорудну, вугільну і металургійну продукцію. Учасники ринку, що не володіють залізорудною сировиною, підтримують ініціативу, але інші нагадують, що подібні заходи можуть привести до початку субсидіарних розслідувань відносно української сталі на ключових ринках збуту.
Управління зв'язків зі ЗМІ секретаріату Кабміну повідомило, що 12 листопада на засіданні уряду було вирішено ввести декларування відпускних цін на гірничорудну, вугільну і металургійну продукцію, що виробляється українськими підприємствами і реалізується на внутрішньому ринку.
Одержати коментарі в прес-службі уряду не вдалося. Але джерело в секретаріаті Кабміну розповіло, що уряд прийняв окрему постанову "Про заходи щодо стабілізації цінової ситуації на внутрішньому ринку", підготовлену Мінекономіки. Документ, по суті, пропонує ввести держрегулювання цін на продукцію гірничорудних, вугільних і метпідприємств з можливістю обмежувати їхню рентабельність до 10%. "Постанова була прийнята, але вона дотепер не підписана прем'єром, і коли це відбудеться - невідомо", - відзначив співрозмовник.
У такий спосіб уряд має намір поліпшити ситуацію в гірничо-металургійному комплексі (ГМК), захистивши виробників і забезпечивши їх продукцією за сприятливими цінами, говориться в повідомленні Кабміну. Як відомо, у зв'язку з падінням світового попиту на метал зараз в Україні зупинені 18 з 43 доменних печей, 40 з 63 сталеплавильних агрегатів і більшість феросплавних заводів. Щоб знайти вихід зі сформованої ситуації, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко 11 листопада підписала із власниками і топ-менеджерами найбільших підприємств ГМК Меморандум про взаєморозуміння.
В "Індустріальному союзі Донбасу", Маріупольському меткомбінаті ім. Ілліча і "Запоріжсталі", які не мають власної залізорудної сировини (ЗРС), підтримують введення держрегулювання. "Норма прибутку в рудних компаній повинна бути регульованою, - вважає віце-президент 'Індустріальної групи' (управляє активами 'Індустріального союзу Донбасу') Олександр Пилипенко. - Якщо взяти модернізовані і немодернізовані заводи, то при поставках дорогої сировини на модернізовані заводи ефект модернізації ніяк не проявляється - і їхня продукція стає просто неконкурентоспроможною".
У той же час у найбільшій гірничо-металургійній компанії України "Метінвест" виступають за формування цін на продукцію ГМК винятково на ринкових умовах. "Введення держрегулювання означає можливість втручання держави в договірні відносини суб'єктів госпдіяльності і повністю суперечить нормам і правилам СОТ, - заявив гендиректор 'Метінвест Холдингу' Ігор Сирий. - Подібні дії спровокують хвилю субсидіарних розслідувань і введення обмежень із боку споживачів металопрокату на ринках, де підприємства України реалізують до 80% продукції".
Економіст центру Best Світлана Таран пояснює, що відповідно до норм СОТ держрегулювання цін допускається, тільки якщо це не стосується експортної або імпортної продукції. "У прийнятій Кабміном постанові є приховане порушення норм СОТ: адміністративне стримування цін передбачає поставки сировини на метпідприємства України за цінами нижчими від ринкових, що й може стати основою для проведення розслідувань відносно української продукції на зовнішніх ринках", - говорить вона.
Аналітик ІК Dragon Capital Сергій Гайда вважає, що зараз головна проблема металургів України - зовсім не конкурентноздатність, а відсутність попиту: "Сьогодні важливий фактор не собівартості, а попиту, тому що українська сталь і так найдешевша на основних ринках її збуту - у Північній Африці, Європі і на Близькому Сході". За даними Dragon Capital, зараз спотові ціни на гарячекатаний рулон та арматури на умовах FOB Чорне море - менші $400/т, напівфабрикатів - менші $300/т. При цьому європейські ціни на цю продукцію коливаються в межах 500-600 євро/т. "Крім того, той же 'Метінвест' почав самостійно вести переговори з українськими споживачами ЗРС", - відзначає пан Гайда. Так, у зв'язку із кризою "Метінвест" уже знизив ціну для меткомбінату "Запоріжсталь" з $120/т до $70/т залізорудного концентрату.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас