Девальвація національних валют відкладе перехід країн Балтії на євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація національних валют відкладе перехід країн Балтії на євро

750
Литва, Латвія та Естонія можуть у наступному році провести девальвацію своїх валют і, тим самим, відкласти введення євро, намагаючись запобігти рецесії, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на прогноз Bank of America.
Інфляція в країнах Балтії, що перевищує показник єврозони в три рази, уповільнення економічного зростання та наслідки кредитної кризи приведуть до того, що в другій половині 2009 року ці країни відмовляться від підтримки нацвалют, стверджує аналітик Bank of America у Лондоні Девід Хонер. Він додає, що девальвація відбудеться не раніше, ніж ринки заспокояться. Зараз уряди підтримують курси литовського літа та естонської крони на фіксованому рівні відносно євро; уряд Латвії дозволяє лату рости або знижуватися до євро не більше ніж на 1%. Країни Балтії додержуються правил Європейського Союзу, згідно з яким центральні банки повинні зберігати коливання курсів нацвалют до євро в межах 15%.
Заступник голови естонського Центробанку Андрес Сутт відзначив, що прив'язка естонської крони до євро залишиться без змін, а девальвація "не має економічного обґрунтування".
"Конкурентноздатність естонських експортерів залишається гарною, зарплати ростуть, темпи інфляції швидко знижуються, як і дефіцит поточних статей платіжного балансу, що зменшує залежність Естонії від зовнішнього фінансування", - заявив Сутт. Він додав, що естонська економіка зберігає гнучкість і здатність адаптуватися до мінливих умов.
У вересні голова ЦБ Латвії Ілмар Римшевич стверджував, що "девальвація є абсолютно нереалістичним сценарієм", а його колега зі ЦБ Литви Рейнольдіюс Шаркінас упевнений, що систему прив'язки валютних курсів взагалі не потрібно змінювати. Європейський фінансовий механізм валютних курсів (Exchange Rate Mechanism, ERM-2) є міждержавною угодою, ціль якої - координація політики та підтримка стабільності обмінних курсів у Європі. Литва та Естонія приєдналися до ERM-2 в 2004 році, Латвія зробила це роком пізніше.
Приєднання до ERM-2 є етапом переходу країн Балтії до євро. ERM формує рамкові умови, на основі яких сторони (країни-члени ЄС, Європейський центральний банк, Європейська комісія і країни, що бажають перейти на євро) зв'язують курс національних валют країн, що бажають увійти в зону євро, з курсом єдиної європейської валюти.
Протягом періоду дії угод ERM-2 кожна з таких країн повинна зберігати свою валюту відносно євро стабільною і виконувати Маастрихтські критерії. Кожна із країн, що приєднуються, повинна бути членом ERM-2 не менше двох років, далі тривалість цього терміну буде залежати від успішності виконання Маастрихтських критеріїв. Литовський літ "прив'язаний" до євро на рівні 3,4528 літи за євро, естонська крона - на рівні 15,6466 крони за євро. "Якщо вони проведуть девальвацію, їхній іспитовий термін ERM-2 буде обнулено, і їм доведеться чекати переходу на євро ще щонайменше 24 місяці", - відзначив Девід Хонер.
Держави Балтії могли б перейти на євро вже в 2006-2007 роках, але їм увесь час заважає інфляція. За Маастрихтськими критеріям, темпи інфляції в країні не повинні перевищувати середній рівень трьох країн-членів ЄС, що досягли найкращих результатів у сфері стабільності цін, більш ніж на 1,5%. У жовтні інфляція в Литві склала 10,5% у річному вирахуванні, в Естонії - 9,8%, у Латвії - 13,8%. Середній рівень інфляції в єврозоні дорівнює 3,6% у річному вирахуванні.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас