Платити за газ будемо через ВТБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платити за газ будемо через ВТБ

Енергетика
1811
З наступного тижня всі платежі за газ між Україною та Росією будуть здійснюватися через рахунки в "ВТБ Банку". Це може бути першим кроком до переходу на рублеві розрахунки між двома країнами.
Джерело в банківській системі повідомило, що із середини листопада розрахунки між НАК "Нафтогаз України" та "Газпромом" будуть здійснюватися через групу ВТБ. У прес-службі "ВТБ Банку" не змогли підтвердити або спростувати цю інформацію.
Переказ рахунків НАК у дочку російського держбанку виглядає цілком логічно. Однією з умов з виключення посередника з ланцюжка розрахунків між "Газпромом" і НАК був контроль за станом розрахункових рахунків НАК. Виконання цієї умови означає, що "ВТБ Банк" буде обслуговувати фінансові потоки, обсяг яких у січні-вересні склав $6,5 млрд.
До початку листопада розрахунки між газовими монополіями двох країн обслуговували в основному Укрексімбанк та Альфа-банк, в якому знаходились і рахунки деяких компаній Дмитра Фірташа (учасники ринку вважають, що Альфа-банк також обслуговував частину платежів за газ між НАК і швейцарським газотрейдером RosUkrEnergo). Значні обсяги ресурсів НАК знаходяться і на рахунках в Ощадбанку.
Останній, до речі, недавно надав "Нафтогазу" кредит у розмірі 600 млн. грн. (всього в цьому році НАК залучила в Ощадбанка близько 900 млн грн). Голова правління банку Анатолій Гулей повідомив, що ця короткострокова позика також була використана для розрахунків між "Нафтогазом" та "Газпромом". "Ми очікуємо, що цей кредит буде погашений протягом місяця - як тільки на рахунки НАК почнуть надходити перші платежі за поставлене тепло", - говорить банкір.
Втім, деякі експерти думають, що справи з виконанням своїх зобов'язань у НАК будуть погіршуватися день у день. За свідченням одного з інвестбанкірів, кредиторська заборгованість НАК "Нафтогаз України" продовжує падати в ціні. Перед найближчим засіданням клубу кредиторів нацкомпанії інвестиційні компанії почали скидати євробонди НАК за 50% від номіналу.
"Мені пропонували ці папери, але Ощадбанк не займається подібними операціями", - заявив Анатолій Гулей.
Банкіри відзначають, що переказ рахунків НАК в "ВТБ Банк" стане серйозним випробуванням на міцність Альфа-банку. "Логічним буде припустити, що Дмитро Фірташ виведе свої рахунки з Альфа-банку в недавно придбаний "Надра Банк". Якщо банк покинуть ще й рахунки такого великого клієнта, як "Нафтогаз" - Альфа-банку буде важко. З огляду на те, що в російської групи зараз серйозні фінансові проблеми, не здивуюсь, якщо українська дочка буде виставлена на продаж", - говорить голова правління одного із системних банків.
Віце-президент Альфа-банку Роман Шпек відмовився підтвердити або спростувати інформацію про переказ рахунків у "ВТБ Банк" і відзначив, що Альфа-банк не продається, а навпаки, шукає можливості для розширення в Україні. "Можливо, це буде ПІБ, можливо - якийсь інший великий банк", - говорить пан Шпек.
Банкіри в таку можливість не дуже вірять. "З таким же успіхом вони можуть претендувати на покупку Citibank",- іронізує один банкір.
У цілому експерти оцінюють перехід до проведення розрахунків за газ через ВТБ як перший крок до переходу на рублеві розрахунки між Росією та Україною. За словами президента-голови правління групи ВТБ Андрія Костіна, ідея використання рубля як регіональної валюти вже озвучена вищим політичним керівництвом країни (зокрема, у зверненні президента Дмитра Медведєва та під час переговорів з Шанхайською групою. - ред.).
Глава ради НБУ Петро Порошенко вважає, що введення рублевих розрахунків за газ між НАК та "Газпромом" не викличе складностей для НБУ: "Не бачу ніяких проблем, якщо в нових контрактах постачальник буде фіксувати іншу валюту, навіть російський рубль. Більшість клієнтів банків, суб'єктів господарювання навіть не помітять таких змін".
Збільшення частки розрахунків у рублі відтягне на міжбанківському ринку частину попиту від долара, що приведе до природного зміцнення гривні проти американської валюти, вважає директор ФГ "Консалтинг та інвестиції" Олексій Вегера. Відповідно, виникне міжбанківський ринок з купівлі-продажу російської валюти через гривню.
"Можливо, багато підприємств східного регіону країни будуть зацікавлені в одержанні рублевих кредитів для виконання контрактів з російськими контрагентами", - думає екс-керівник групи радників НБУ Андрій Кияк.
На його думку, міжбанківські котирування рубля в Україні можуть бути створені на базі двох дочок російських держбанків - "ВТБ Банку" та Ощадбанку Росії. У цьому зв'язку логічною буде виглядати покупка групою Ощадбанку контрольного пакета акцій Промінвестбанку, що обслуговує найбільші промислові підприємства на сході України, або Альфа-банку.
Олександр Дубинський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас