Криза оживляє філателістичний ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза оживляє філателістичний ринок

876
Захоплення збиранням поштових марок, пройшовши через період дитячого захоплення, а потім і цілком дорослого хобі, часто стає цілком серйозним бізнесом. Хоча в наші дні філателія перестала бути масовим заняттям, попит на якісні колекційні поштові знаки постійно росте.
Фахівці антикварного ринку вважають інвестиції у філателію досить вигідними і перспективними. Притому, що на філателістичному ринку періодично спостерігаються злети і падіння цін, збільшення вартості марок не має зворотного ходу. Крім усього іншого, філателія - це високомобільний, що не приваблює стороннього погляду, спосіб вкладення капіталу.
Банк Solomon Brothers у своєму щорічному рейтингу найвигідніших інвестицій поставив це захоплення на четверте місце, причому поштові марки за прибутковістю обігнали навіть цінні папери. Однак вкладати гроші у філателію не менш ризиковано. Формування цін на окремі марки важко піддається прогнозуванню.
«У часи фінансово-економічної нестабільності філателістичний ринок особливо пожвавлюється, - вважає київський колекціонер Микола Торчинський. - Одні просто змушені продавати свої марки, а інші раді можливості придбати для себе щось цікаве. Так було в 1998 р., так відбувається і зараз». При цьому, на думку самих філателістів зі стажем, придбати на блошиних ринках раритети або взагалі щось серйозне вам навряд чи вдасться.
За даними компанії Stanley Gibbons, що надає інформацію про вартість поштових марок в усьому світі, кількість людей, які бажають вкласти кошти в придбання марок, постійно збільшується. За твердженням голови Stanley Gibbons Пола Фрейзера, за останні роки середнє збільшення вартості колекційних поштових марок склало більше 12% на рік, а відшукати філателістичні раритети стає усе важче. Їх поява і пропозиція стає усе більш рідкісною, тому що вони вимиваються з ринку, постійно осідаючи в численних приватних і музейних колекціях.
В Україні інвестиційна привабливість колекційних марок явно недооцінюється. Їхнім збиранням в основному продовжують займатися люди, далекі від бізнесу. Серйозні ділові люди воліють не афішувати відомості про свої скарби. Цей фактор визначає і комерційну політику наших антикварних салонів, які, як правило, не займаються операціями з поштовими марками.
Проте Сергій Чистяков, експерт з філателії Аукціонного дому «Гелос», вважає капіталовкладення у філателію цілком привабливими. Правда, до цієї справи необхідно підходити з більшою часткою відповідальності, ніж при інвестиціях у живопис, скульптуру або навіть нумізматику. «Марки - це значно більш тонкий і делікатний інвестиційний інструмент, ніж всі інші колекційні предмети, - вважає Сергій Чистяков. - Вкладати свої кошти в марки, не будучи серйозним колекціонером, зовсім безглуздо, ризики тут надзвичайно високі. Відома безліч афер, коли дилетанти в цій справі велися на фальшивки, купували нібито цінні марки та у результаті крупно прогоряли.
Крім того, поштові марки мають низьку ліквідність, швидко перевести їх у живі гроші дуже проблематично; на них, на відміну від колекційних книг або листівок, не завжди легко знайти покупця. До того ж більшість філателістів не уявляють справжньої цінності своїх колекцій. В основному вони витрачають час на збирання нічого не вартих папірців та у підсумку виявляються ні з чим».
Купуючи марки в інвестиційних цілях, необхідно керуватися двома основними правилами. По-перше, треба бути готовим до того, що віддача можлива тільки в тому випадку, коли вся колекція або окрема річ із неї буде виставлена на продаж тільки після закінчення значного проміжку часу. По-друге, вкладати кошти у філателістичні матеріали необхідно після ретельного вивчення сучасного стану ринку і тенденцій зростання та спаду за період не менше 5-10 років. Буває, що в один час виникає спонтанний інтерес до марок певної історичної епохи або тематики, продиктований ринковою грою філателістичних дилерів або просто модою. В інвестиційній стратегії необхідно керуватися довгостроковими тенденціями.
Сергій Мінаков
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас