Індекси в Європі виросли в п'ятницю чекаючи зниження ставки ФРС, але завершили тиждень падінням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси в Європі виросли в п'ятницю чекаючи зниження ставки ФРС, але завершили тиждень падінням

Фондовий ринок
43
Європейські фондові індекси зросли за підсумками торгів у п'ятницю на 2,17-2,59% на тлі зрослих очікувань зниження базової процентної ставки Федеральною резервною системою (ФРС), що компенсували негативний вплив на ринок слабких даних з безробіття в США, повідомляє агентство Bloomberg. Підтримку ринку також зробив підйом вартості нафти.
Безробіття в США зросло в жовтні до 6,5% з 6,1% місяцем раніше, ставши максимальним з 1994 року. Число робочих місць в американській економіці скоротилося на 240 тис., тоді як аналітики очікували зниження на 200 тис.
У вересні, згідно з переглянутими даними, кількість робочих місць у США зменшилася на 284 тис., а не на 159 тис., як повідомлялося раніше. Таким чином, за останні два місяці економіка країни втратила більше 500 тис. робочих місць.
Виходячи з котирувань ф'ючерсів на рівень базової процентної ставки ФРС, імовірність її зниження на 0,5 процентного пункту - до 0,5% річних - оцінюється ринком в 97% у порівнянні з 55% тиждень тому.
"Фондовий ринок вже всмоктав негативні новини і зараз грає сценарій можливої підтримки економіки, - відзначає управляючий Cholet-Dupont Gestion у Парижі Кіліан де Кертангу. - Ринок чекає зниження ставки ФРС".
Поглиблення фінансової кризи змусило Банк Англії скоротити минулого тижня базову процентну ставку на 1,5 процентного пункту, ЄЦБ - на 0,5 процентного пункту.
"Можна чекати нових знижень ставки як у США, так і в Європі до кінця цього року, що дуже позитивно для ринку", - говорить управляючий Banque Martin Maurel Джером Фонеріс.
Ставки на ринку міжбанківських кредитів продовжують знижуватися, що говорить про послаблення напруженості в цій сфері. Так, ставка Libor з кредитів у доларах терміном на три місяці опустилася в п'ятницю на 10 базисних пунктів - до 2,29% - мінімального рівня за 4 роки.
Ставка з кредитів в євро з аналогічним терміном обігу опустилася 7 листопада до найнижчого значення з 6 березня.
Ціна нафти після дводенного падіння зросла в п'ятницю на $2,05 (3,4%) - до $62,28 за барель.
Акції BP подорожчали на 5,3%, Tullow Oil - на 6,2%, Shell - на 3,3%.
Вартість паперів Imperial Energy підскочила на 18% після того, як Федеральна антимонопольна служба (ФАС) РФ схвалила клопотання найбільшої видобувної компанії Індії Oil & Natural Gas Corp. (ONGC) про придбання компанії, структури якої добувають нафту в Росії і Казахстані.
Акції British Airways зросли в ціні на 12%. Британська авіакомпанія підвищила прогноз виторгу на поточний фінансовий рік. British Airways тепер планує збільшити виторг на 4% у цьому фінроці, що завершиться 31 березня 2009 року, проти раніше очікуваних 3%.
Папери Munich Re подорожчали на 8,3%. Одна з найбільших перестрахувальних компаній світу, чистий прибуток якої в третьому кварталі 2008 року впав на 99%, заявила, що продовжить викуповувати власні акції в рамках наміченого раніше плану, а також підтвердила прогноз збільшення прибутку в середньому на 10% до 2010 року.
У той же час за підсумками тижня європейські фондові індекси знизилися на тлі побоювань, пов'язаних з можливим скороченням корпоративних прибутків. Dow Jones Stoxx 600 опустився на 1,1%, з початку цього року падіння індикатора склало вже 40%.
"Зараз ми тільки на початку значного зниження прогнозів прибутків, - відзначає головний інвестиційний стратег Putnam Investments у Лондоні Саймон Девіс. - Скорочення процентних ставок зіграє свою позитивну роль, однак цей вплив відбудеться із затримкою. Необхідні нові заходи. Купуючи акції зараз, можна розраховувати на одержання прибутку лише в довгочасній перспективі. Поточний рівень цін не є гарантією для значного підйому ринку в короткочасній перспективі".
Прибутки 1123 компаній країн Західної Європи, що опублікували квартальну звітність із 7 жовтня, знизилися в середньому на 9,1%, не виправдавши прогнози економістів у середньому на 7,1 процентного пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас