Міняйлам повернули роботу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міняйлам повернули роботу

Валюта
6441
Валюта минулого тижня стала справжнім дефіцитом. Досить було Нацбанку заборонити встановлювати готівковий курс вище офіційного, і долари в той же день зникли - в обмінниках продавали лише те, що їм здавали клієнти, та й то не завжди.
Банкіри відкрито говорили, що не будуть собі в збиток продавати готівкову ВКВ, уступаючи свої позиції міняйлам із чорного ринку. Повернення валюти в каси очікують на цьому тижні, після вступу в силу нової постанови НБУ, що дозволяє готівковому курсу на 1,5% перевищувати офіційний.
Гривні не вистачає
Протягом всього минулого тижня Нацбанк продовжував знижувати безготівковий курс: якщо в понеділок він продавав долар по 5,85 грн./$, то вже до п'ятниці - по 5,8 грн./$. "При цьому, виходячи на міжбанк, регулятор задовольняв всі заявки з купівлі і продажу валюти", - повідомила начальник управління грошових і валютних ринків VAB Банк Наталя Шишацька.
"Заявки задовольнялися в повному обсязі", - підтвердив начальник відділу дилінгу Першого інвестиційного банку Денис Губар. Обсяги ж безготівкового ринку змінилися незначно: так, наприклад, 5 листопада на міжбанку зробили операцій на $736,4 млн, у той час як 31 жовтня - на $686,8 млн. Нагадаємо, що фінансисти прогнозували істотне збільшення обсягів міжбанку - на 50-70% - у зв'язку з тим, що із цього місяця набули чинності нові правила валютних торгів, які умовно назвали "прямим ринком".
Донедавна банки прокручували левову частку операцій купівлі і продажу ВКВ усередині своїх структур: покупців інвалюти зводили із продавцями, і якщо клієнтові не вдавалося закрити заявку, то лише тоді його виводили на відкритий ринок. З 3 листопада Нацбанк зобов'язав усі без винятку угоди із продажу та купівліі валюти виводити на міжбанк.
Зменшення загального обсягу валютних операцій у країні експерти пояснювали переважно зниженням ліквідності ринку: для покупки валюти не вистачало гривні. Якщо на початку жовтня, за даними НБУ, на коррахунках вітчизняної банківської системи було 24,19 млрд грн., то вже до 7 листопада - лише 12,98 млрд грн. Яскравим підтвердженням ресурсного дефіциту слугують розцінки на міжбанківському ринку: вартість кредитів overnight на минулому тижні коливалася в рамках 20-32% річних, у той час у середині жовтня перебувала на рівні 6-10% річних.
"У такій ситуації ринок шокувало розміщення Мінфіном держоблігацій майже на 3 млрд грн. Миттєво з'явилася чутка про те, що ОВДП із подачі уряду викупили держбанки. А це означає лише те, що за допомогою емісії НБУ почали латати бюджетні діри. Схема могла бути досить простою: Ощадбанку та Укрексімбанку спочатку надається рефінансування Нацбанку, після чого вони за рахунок цих коштів викуповують державні цінні папери, підкріплюючи держбюджет", - розповів заступник голови одного з київських банків.
Банкіри відмовилися від збитків
Цілу низку новацій Нацбанк минулого тижня впровадив і на готівковому ринку. Постановою №353 банкам установили різницю між курсом покупки та продажу ВКВ не вище 3% (раніше - 5%). Також фінансистів зобов'язали продавати всю валюту, що вони купили за добу. З відстрочкою було введено табу на роботу самих обмінників: починаючи з 1 січня 2009 р. здійснювати готівкові валютообмінні операції в країні дозволяється лише банкам. Так що пункти обміну, що працюють на агентських угодах, будуть закриватися.
Найбільш же вагомою на минулому тижні стала вимога щодо курсів: фінустановам заборонили продавати готівкову ВКВ вище офіційного курсу. Саме вона 5 листопада буквально відразу підкосила готівковий ринок: практично відразу після появи нового документа НБУ з обмінних пунктів долар зник.
"Банки перестали продавати на готівковому ринку свою валюту, і населення могло купувати лише те, що здавали. А все тому, що собівартість того ж готівкового долара перевищувала його офіційний курс. Наприклад, при продажі НБУ банкам американської валюти по 5,81 грн./$ після сплати збору в Пенсійний фонд у нас один безготівковий долар буде коштувати 5,83905 грн./$, а при продажі його за офіційним курсом (на той момент 5,8224 грн./$) ми виходимо на збиток на кожному доларі 1,7 копійки. Але ми ще не порахували переведення у готівку: адже за безготівковий долар ще потрібно купити готівковий", - прокоментував ситуацію начальник казначейського управління ПУМБ Олексій Савченко. Починаючи із середи обмінні пункти здебільшого працювали лише в один бік.
"У ситуації, що склалась, готівкові курси були вигідні лише тим, хто продавав інвалюту. Проблеми з покупкою ВКВ привели до пожвавлення чорного готівкового валютного ринку", - розповів голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. Чорний ринок підняв голову і почав активно заробляти на продажі валюти населенню", - солідарний з ним Олексій Савченко.
Нормалізувати ситуацію вдалося лише до вечора п'ятниці, коли у світ вийшла нова постанова Нацбанку (№356), якою той дозволив підопічним реалізовувати інвалюту на 1,5% дорожче від офіційного курсу.
"Цього цілком достатньо, щоб банки знову почали продавати валюту. У запропоновані 1,5% укладається не тільки собівартість ВКВ, фінустанові навіть дають заробити 0,5% на операції. Так що можна не сумніватися, що якщо НБУ продовжить продавати долар на міжбанку, то його можна буде спокійно купувати в касах", - пояснив ситуацію начальник казначейства одного з київських банків.
За підрахунками фінансистів, готівковий курс на цьому тижні буде коливатися в рамках 5,85-5,89 грн./$, безготівковий - 5,75-5,8 грн./$. Як і колись, вартість американської валюти в країні буде прямо залежати від інтервенцій Національного банку на валютному міжбанку.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас