За що Нацбанк закриває обмінники? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За що Нацбанк закриває обмінники?

Валюта
2370
Національний банк України продовжує закручувати гайки на валютному ринку країни. Тепер під "роздачу" головного регулятора потрапили не тільки комерційні банки, але й обмінні пункти.
Відповідно до постанови №353, комерційні банки зобов'язані продавати валюту на готівковому ринку за офіційним курсом. Різниця між курсом покупки і курсом продажу знижена з 5% до 3%. У випадку якщо фінансова установа не зможе використати за призначенням протягом п'яти днів куплену валюту, вона зобов'язана продати її внутрішньому ринку. Крім того, тепер банки повинні повідомляти НБУ про всі клієнтські заявки, в яких повинен бути зазначений бажаний клієнтом курс, обсяг, мету покупки валюти.
Дісталося від Нацбанку й населенню. У документі зазначено, що банки повинні вжити організаційно-правових заходів, щоб з 1 січня 2009 року перейти на торгівлю готівковою іноземною валютою винятково через власні каси. Простіше кажучи, з Нового року обмінники підуть в історію.
Спокій, тільки спокій
Своїми діями Нацбанк прагне позбавити комерційні банки спекулятивних доходів, впевнений Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб". "Приміром, зниження різниці курсу покупки і продажу валюти на готівковому ринку з 5% до 3% призведе до того, що тепер на одному долару банки будуть заробляти тільки 15-16 копійок", - відзначає експерт.
"Якщо казати простіше, НБУ вважає, що комерційні банки неправильно поводяться на готівковому ринку. Першочергова мета регулятора - заспокоїти населення, показати, що управління курсом перебуває в нього в руках. А от чи готові банки працювати за таким сценарієм, це ще питання", - заявляє Віталій Кравчук, експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.
Банкіри не проти
Самі банкіри вважають, що нова постанова Національного банку - одна з антикризових заходів, спрямованих на стабілізацію ситуації у фінансовій сфері. Ліквідація обмінників призведе до того, що центробанк буде більш жорстко контролювати курс долара США, впевнена Ганна Ткаченко, віце-президент бізнесу "Індивідуальні фінанси" АБ "Діамантбанк". "По суті, це бажання регулятора скоріше завершити процес скорочення кількості обмінників, що триває в Україні вже близько 10 років, - відзначає експерт . - У НБУ вважають, що банки вже створили велику мережу відділень і філій в усій країні й сьогодні можна обходитися без обмінних пунктів".
Набрання чинності цієї постанови саме на початку листопада є бажанням регулятора ефективно виконувати основну свою функцію - забезпечення стабільності гривні. "Не секрет, що багато обмінних пунктів мали свою "спеціалізацію": одні працювали тільки на продаж, інших - тільки на покупку. Відповідно, такі обмінні пункти встановлювали вигідні для себе курси продажу та покупки. А виходить, мережі обмінних пунктів вдавалося бути понадрентабельною, не порушуючи при цьому валютний коридор", - пояснює Ткаченко.
Володимир Паюк, експерт компанії "Простобанк Консалтинг", погоджується з такою думкою. "Через обмінники легко спекулювати з готівковим курсом, створюючи штучний ажіотаж на валюту, - відзначає він . - До того ж більшість з них працюють нелегально, а НБУ намагається вивести валютний ринок з тіні".
"Заборонивши обмінники, в НБУ сподіваються послабити попит населення на іноземну валюту, зменшити тиск на міжбанківський ринок та, як наслідок, надалі підвищити довіру українців до гривні", - повідомляє Олександр Жолудь, експерт Міжнародного центра перспективних досліджень.
Тепер каси, крім продажу валюти, будуть займатися і звичайним обслуговуванням клієнтів. Можна припустити, що ажіотаж у народі з приводу ліквідації обмінних пунктів та, як наслідок, черги у відділеннях банків трохи відіб'ють бажання в наших громадян скуповувати долари, резюмує Івченко.
В Національному банку як і раніше впевнені, що їх дії сформують в Україні прозорий валютний ринок та один-єдиний курс замість існуючих зараз трьох.
Сергій Михайлевський
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас