Світ з нульовими ставками ЦБ може стати реальністю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ з нульовими ставками ЦБ може стати реальністю

Фондовий ринок
366
Уряди та центробанки США, декількох країн Європи та Азії, стурбовані економічними наслідками найсерйознішої фінансової кризи з часів Великої депресії, прагнуть знайти універсальний спосіб якщо не зупинити рецесію, то хоча б скоротити її тривалість.
Одним з основних інструментів ЦБ у такій ситуації є зменшення вартості грошей, що повинне стати потужним стимулом економічного зростання. Саме до цього заходу звернулися центральні банки світу в останні два тижні. На тлі зниження базових процентних ставок експерти та учасники ринку все частіше говорять про їх можливе опускання на "нульовий рівень" - нижче 1% і навіть практично до нуля - у багатьох розвинених країнах, включаючи США і Великобританію.
"Ера вільних грошей може початися в будь-який момент", - впевнений оглядач Bloomberg Саймон Кеннеді.
"Шокова терапія" у дії
Банк Англії в четвер знизив базову процентну ставку відразу на 1,5 процентного пункту - з 4,5% до 3%, мінімального рівня з 1955 року. Такого різкого скорочення в один прийом ніхто не очікував, максимум, на що розраховували аналітики та учасники ринку, - це зниження на 1 відсотковий пункт.
"Це зухвалий і правильний хід, він застав ринки зненацька", - стверджує головний редактор Financial Times.
У той же день Європейський центральний банк, як і прогнозувалося, зменшив базову процентну ставку на 50 базисних пунктів, до 3,25%.
Тижнем раніше Федеральна резервна система опустила ставку до 1%, а Банк Японії - до 0,3%.
За останні два тижні ставки знизили також центробанки Південної Кореї, Китаю, Гонконгу, Тайвані, Чехії, Швейцарії, Данії, Норвегії і низки інших держав.
"Це гонка до нуля, - вважає економіст Aviva Investors Ltd. у Лондоні Стюарт Робертсон. - Немає ніяких перешкод для зниження процентних ставок".
Важкий подих рецесії
Ослаблення кредитно-грошової політики є спробою подолати фінансову кризу, яка тягнеться вже 15 місяців, і відновити економічне зростання або хоча б не допустити його подальшого уповільнення, що неминуче призведе до загальносвітової рецесії.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) переглянув вбік зниження прогноз темпів зростання ВВП світу та декількох країн, включаючи Росію. Зокрема, прогноз темпів зростання світової економіки в 2008 році знижений до 3,7% з 3,9%, в 2009 році - до 2,2% з 3%.
Перспективи зростання глобальної економіки за минулий місяць погіршилися в міру того, як фінансовий сектор продовжує відмовлятися від позикових коштів, також падає впевненість виробників і споживачів.
У розвинених країнах за підсумками 2009 року відбудеться одночасне скорочення ВВП - вперше за післявоєнний період. В економіках, що розвиваються, зростання значно сповільниться, однак все-таки досягне 5%.
"Як би там не було, ці прогнози базуються на поточній політиці. Спільні зусилля з підтримки фінансових ринків і забезпечення подальших грошових стимулів і послаблень допоможуть обмежити спад у світовій економіці", - відзначили експерти МВФ.
Проблеми кредитно-грошових ринків
"Проблеми кредитно-грошових ринків як і раніше залишаються вкрай серйозними. Ставки на ринках перевищують ставки центральних банків, і це тривожна тенденція", - заявив економіст ABN Amro Holding NV Даріо Перкінс.
Уповільнення зростання і жорсткість умов кредитування негативно позначається і на компаніях, і на споживачах. Провідні компанії світу в багатьох галузях скорочують прогнози річних прибутків на 2008 і 2009 роки: цього тижня подібні заяви надійшли в тому числі від сталеливарної компанії ArcelorMittal, виробника мережного обладнання Cisco Systems, автомобілебудівної Toyota Motor Corp., а також торговельних мереж Macy's, Target і Gap.
Кредитно-фінансові установи не хочуть знижувати ставки з кредитів для фізичних та юридичних осіб, незважаючи на всі зусилля центральних банків. Так, банки, що надають іпотечні кредити у Великобританії, залишили ставки на попередньому рівні, а деякі навіть підняли їх при тому, що Банк Англії скорочує вартість грошей.
Ці фактори змушують центральні банки опускати ставки нижче рівня інфляції. Відповідно до дослідження JPMorgan Chase & Co., реальні процентні ставки в розвинених країнах вперше з початку 1980-х років мають негативні значення. Центральні банки розраховують у такий спосіб змусити людей витрачати, а не зберігати гроші, які знецінюються, пише Bloomberg. Ця ж стратегія покликана заохотити ризиковані довгочасні вклади інвесторів і банків, які компенсують підвищені ризики більше високою прибутковістю.
"Очевидно, що процентні ставки повинні бути нижчими, ніж поточний рівень інфляції, тому центральні банки так прагнуть скоротити ці ставки", - впевнений головний економіст цюріхського Bank Sarazin Ян Амріт Позер.
Що страшніше - інфляція чи дефляція?
У той час як частина експертів стверджує, що як можна більше низькі процентні ставки - панацея в сформованій ситуації, і виступає за їх зменшення практично до нуля, більш обережні економісти побоюються занадто сильних перегинів і відсутності адекватної реакції на вжиті заходи на світових ринках.
"Занадто рано казати про нульовий рівень ставок у промисловому світі, з огляду на позитивний прогноз прискорення інфляції, - вважає головний економіст Goldman Sachs у Лондоні Джим О'Ніл. - Людям варто побоюватися занадто поспішних рішень, які можуть перетворити інфляцію в дефляцію".
Швидке зниження процентних ставок, однак, повинне запобігти розвитку подій за японським сценарієм. Базова процентна ставка Банку Японії залишалася практично нульовою, а економіка продовжувала скорочуватися, і ціни продовжували знижуватися - у країні спостерігалася дефляція. Аналітики Deutsche AG пояснюють це тим, що "Банк Японії спочатку діяв занадто нерішуче і занадто повільно".
Наступний виток обговорень процентних ставок та їх впливу на економіку, швидше за все, буде відкладений до 16 грудня, коли відбудеться чергове засідання ФРС.
Ф'ючерси на Чиказькій біржі показують 90%-у ймовірність того, що ФРС знизить базову процентну ставку "овернайт" з 1% до 0,5% на наступному засіданні, що пройде 16 грудня. Минулого тижня зниження очікували лише 55% трейдерів.
"Зараз у світі склалися сприятливі умови для дефляції, і центробанки повинні адекватно відреагувати", - вважає один з керівників фонду Resolution Investment Management Стюарт Томсон.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас