Валютний курс завтра: як каже НБУ чи як хоче МВФ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний курс завтра: як каже НБУ чи як хоче МВФ?

Валюта
4390
Міжнародний валютний фонд таки виділив Україні кредит на 16,4 мільярда доларів для підтримки стабільності кредитно-фінансової системи країни. Серед рекомендацій МВФ - встановлення гнучкого валютного курсу. В той же час Нацбанк підсилив правила валютнообмінних операцій і заборонив продавати населенню долари дорожче за офіційний курс. Чи не суперечить постанова НБУ рішенню МВФ? Чи надовго збережеться фіксований обмінний курс? І як він позначається на банках і клієнтах? З цими запитаннями УНІАН звернувся до українських банкірів.
Валерій Литвицький, голова групи радників НБУ
Офіційний курс визначатиметься за результатами торгів
Кредит МВФ - це очікуване і правильне рішення з довготривалими наслідками. Психологічно це важливо як вирішення проблем, пов`язаних з діяльністю Промінвестбанку. Це так само важливо для продовження обґрунтованих, поміркованих, але достатніх інтервенцій Нацбанку з підтримки гнучкості курсу. Ми можемо підтримувати курсову стабільність достатньо гнучко, але разом з тим ця гнучкість не виходить за межі безпеки. Вже не сьогодні-завтра ми відчуємо велику упевненість учасників фондового ринку. Я сподіваюся, що фінансовий рахунок буде підтриманий після цього рішення МВФ, і у наших банків буде можливість позичати. До нас активніше приходитимуть іноземні інвестиції. Валютні резерви Нацбанку зміцняться і досягнуть більше $34 млрд.
Ми самі разом з урядом у Меморандумі узяли на себе зобов`язання щодо переходу до гнучкішого курсу утворень, але обов`язково з підтримуючими інтервенціями. І офіційний, і ринковий курси залишаються достатньо гнучкими, відмінності між ними - мінімальні. Курс гнучкий, але без різких коливань.
Є очікування того, що найближчого дня завершиться перехід до єдиного курсу. Офіційний визначатиметься за результатами торгів як середньозважений з невеликими корективами. Ми йдемо до конвергенції курсу. Це означає, що і на готівковому ринку коливання маржі між купівлею і продажем будуть меншими.
Олександр Охріменко, радник глави правління Укргазбанку
Нацбанк в ручному режимі управляє валютним ринком
Є глобальні вимоги, а є робота Нацбанку. НБУ, грубо кажучи, узяв валютний ринок в залізну руку і, відповідно, цією рукою управляє. НБУ може вранці прокинутися і сказати: на сьогодні курс буде 3 грн., і банки змушені слухатися.
МВФ рекомендує, щоб у нас був ринок. І він виставляє свою умову. А Нацбанк говорить: так, у нас ринок, у нас заявки подаються. При цьому на сьогодні дійсно так склалося, що валюти не вистачає і НБУ тут грає першу скрипку. Є стратегічна рекомендація МВФ. А є практична ситуація...
З іншого боку, якщо Нацбанк продовжить практику щодня офіційно вказувати, за якою ціною продається-купується валюта, то для клієнтів буде дуже зручно. Почитав - і відразу зрозуміло, який сьогодні курс.
Раніше банки заробляли на курсовій різниці. Зараз постанова НБУ цю різницю зводить на нуль. Зрозуміло, що банки підвищать комісію. Я думаю, іншого шляху заробляння не буде. Якщо раніше в деяких випадках комісія була досить маленька - 0,1% - майже не ринкова, то зараз вона буде рости.
Ігор Шевченко, директор Департаменту організації продажів банку “Фінанси і кредит”
Банки готові йти назустріч НБУ
Гроші даються виключно при зобов`язанні дотримання всіх тих вимог, які МВФ закладав. Я думаю, у зв`язку з цим політику Нацбанку буде скориговано. У який період і наскільки повно - мені важко сказати.
Торгівля валютою була одним з джерел доходу. Але для нас зараз основним є погашення кредитів нашими позичальниками, особливо враховуючи, що 70% кредитів були взяті саме в доларах. Тому в період погашення кредитів з 1 по 10 число ми спеціально встановлювали знижені курси для позичальників, щоб їм було зручніше гасити. Зараз питання не в заробітку, а в тому, щоб підтримати ліквідність. Банки готові йти на зустріч і зменшувати курси купівлі-продажу валюти. Банки зараз думають не про дохід, а про те, щоб не впасти. А якщо ми зараз допустимо непогашення з кредитів, це ж відразу відіб`ється на зміні класу позичальників і формуванні додаткового резерву. Додатковий резерв посадить фінансовий результат, тобто дохід банку.
Я думаю, Нацбанк відпустить курс, як тільки наберуть чинності вимоги, виставлені МВФ.
Нацбанк це зробив, щоб збити істерику серед населення, щоб народ перестав ломитися купувати долари за 7 грн. Як тільки люди побачать, що курс стабілізувався (банкам навіть за великого бажання не дадуть дорожче продати, а поставлять саме 5,85 грн., і у банків вистачить на це валюти, тому що ми її одержали від МВФ), то відразу заспокояться і перестануть масово депозити в гривні перекладати в долари.
Микола Вишневський, керівник Печерського відділення Ощадбанку
Курс повинен бути один: і на міжбанку, і в роздробі, і в опті
Постанова НБУ - це правильний крок. Курс повинен бути єдиним. Курс повинен бути фіксованим. Щоб населення не могло звинуватити банки в якійсь неохайності. Курс повинен бути один: і на міжбанку, і в роздробі, і в опті - тоді буде порядок.
Стаття доходів під назвою "торгові операції" займає у нас 2%. Ніколи на валюті банк не заробляв. У нас основна робота з фізичними особами, надання їм послуг і отримання доходів від операцій.
Клієнтам зручно: вони знають, що все під контролем, ніхто не спекулює, все красиво, курс хороший. І банк зобов`язаний задовольнити будь-яку потребу клієнта.
У січні 2009 року ще повинні прибрати обмінники, які на договірних відносинах працюють з комерційними банками, - це теж правильно. За кордоном, наприклад, тільки банки мають право займатися валютними операціями.
Опитувала Анна Ященко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас