Падіння індексів в Європі перевищило в четвер 6% на побоюваннях відносно економіки і прибутків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння індексів в Європі перевищило в четвер 6% на побоюваннях відносно економіки і прибутків

Фондовий ринок
123
Європейські фондові індекси впали в четвер за підсумками другого дня поспіль на побоюваннях щодо перспектив економіки і корпоративних прибутків, повідомило агентство Bloomberg.
Dow Jones Stoxx 600 скоротився на 5,6%, збільшивши падіння з початку поточного року до 41%.
Глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше заявив, що світова фінансова криза може призвести до розширення економічного спаду в єврозоні та послабити інфляцію.
"Інтенсифікація і розширення фінансових проблем, швидше за все, послаблять попит у світі та єврозоні на досить значний період", - заявив він, виступаючи за підсумками засідання ЄЦБ у четвер, на якому було ухвалене рішення про скорочення базової процентної ставки до 3,25% з 3,75% річних.
"У такій обстановці тиск з боку цін, витрат і зарплат повинен також стати помірним, - відзначив Ж..-К.Тріше. - Я не виключаю, що ми знизимо ставки знову".
Банк Англії в четвер також скоротив базову процентну ставку - до 3% з 4,5% річних. Аналітики в середньому прогнозували зменшення всього до 4%, при цьому ніхто з експертів не очікував скорочення вартості грошей на 1,5 процентного пункту.
Більше значне зниження ставки вплинуло на ринок, але воно було недовгочасним. Скорочення ставки ЄЦБ на величину, що очікувалася, і падіння американського фондового ринку на початку торгів викликали нову хвилю негатива.
"Вітер дує в обличчя, а погані новини йдуть потоком, - відзначає фондовий управляючий Groupama Asset Management Ромен Бошер. - Рецесія вже тут. Питання в тому, як довго вона буде тривати і наскільки глибокою вона буде".
Міжнародний валютний фонд у четвер погіршив прогноз зростання світової економіки в 2008 році до 3,7% з 3,9%, в 2009 році - до 2,2% з 3%. За оцінкою МВФ, ВВП США в наступному році знизиться на 0,7%, Японії - на 0,2%, країн єврозони - на 0,5%.
Ціна акцій Adidas опустилася до закриття ринку на 9,6%. За підсумками третього кварталу другий за величиною у світі виробник спортивних товарів отримав прибуток у розмірі 302 млн євро, що виявилося нижче прогнозу аналітиків, які оцінювали її на рівні 320,5 млн євро.
Котирування паперів Axa SA впали на 9,2% після того, як найбільша страхова компанія Європи зафіксувала зниження виторгу в третьому кварталі на 3,4% через скорочення продажів у США і Великобританії.
Man Group, найбільша з управляючих хедж-фондами компаній, акції якої торгуються на ринку, заявила в четвер про зниження прибутку за шість місяців, що завершилися 30 вересня 2008 року, і відтоку активів. Прибуток від триваючих операцій за перше фінпівріччя впав до $507 млн, або 29,2 центи на акцію, не виправдавши очікувань аналітиків, які прогнозували її на рівні 32 центів на акцію. На цій інформації ціна акцій компанії звалилася на 31%.
Акції Total SA й Royal Dutch Shell Plc подешевіли на 6,4% й 7,4% відповідно.
Ціна нафти на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) у четвер впала майже на 8% - до $60,77 - мінімальної позначки за 19 місяців. Паливо дешевшає другий день поспіль слідом за падінням фондових ринків. Трейдери також очікують скорочення попиту на паливо на тлі вповільнення темпів економічного зростання у світі.
Котирування паперів гірничодобувних компаній знизилися слідом за зменшенням ціни міді. Так, акції BHP Billiton й Anglo American подешевіли на 15%.
Всі вісімнадцять основних фондових індексів країн Західної Європи впали за підсумками торгів в четвер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас