Експерти: Бути маркет-мейкером за даних умов невигідно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Бути маркет-мейкером за даних умов невигідно

Фондовий ринок
281
Відсутність маркет-мейкерів на українському ринку акцій в останні місяці пов'язана з поточною кон'юнктурою падаючого фондового ринку, а також з відсутністю економічного інтересу в торговців. Таку думку висловили опитані експерти українських інвестиційних компаній.
"У торговців, що раніше виконувала зобов'язання маркет-мейкерів, відсутній економічний інтерес, а на виконання цих зобов'язань сьогодні не виділяються ресурси. Постійно викуповувати на падаючому ринку, не продаючи клієнтам або іншим торговцям, нема рації, тому що маркет-мейкер зобов'язаний викупити, а, купивши і не продавши, він залишається з падаючими в ціні паперами", - пояснив трейдер інвестиційної компанії "Фоїл Сек’юрітіз" (Київ) Павло Шило.
У свою чергу, трейдер інвестиційного банку "Ренесанс Капітал" (Київ) Михайло Завадовський говорить, що зараз у торговців відсутній стимул виступати маркет-мейкером: біржі недостатньо зацікавлюють торговців, крім того, на тлі зниження ліквідності і високої волатильності ринку виконувати обов'язки маркет-мейкера невигідно.
Різке зростання спредів на ринку відзначив і начальник аналітичного відділу ТОВ "Український фондовий центр" (Київ) Володимир Ланда. "Якщо рік тому середня різниця між котируваннями на покупку і продаж для групи найбільш ліквідних акцій становила 2-3%, то зараз цей показник по аналогічній вибірці близький до 100%", - сказав він.
Таку ситуацію експерт пояснив непевністю потенційних покупців у швидкому подоланні глобальної кризи, тоді як продавці вже просто не готові знижувати ціни. Тому в таких умовах бути маркет-мейкером означає ставити одночасно завищені котирування на покупку і занижені на продаж. "Цілком природно, що така перспектива нікого не приваблює", - вважає він.
П.Шило, зі свого боку, додає, що в цей час спреди по паперах істотно перевищують рамки, яких торговці повинні дотримуватись, тому в умовах падаючого ринку вони будуть зазнавати збитків.
При цьому він звернув увагу на те, що в реальності торговці виставляють свої котирування на покупку і продаж: вони можуть швидше реагувати на динамічну ринкову ситуацію, змінюючи котирування вище меж, що діють для маркет-мейкерів, а при малоліквідному ринку це - великі спреди по багатьох паперах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас