Експерти: Виділення кредиту МВФ дозволить стабілізувати ситуацію у фінсекторі та економіці України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Виділення кредиту МВФ дозволить стабілізувати ситуацію у фінсекторі та економіці України

Казна та Політика
1047
Виділення Міжнародним валютним фондом (МВФ) Україні дворічної стабілізаційної кредитної лінії в розмірі $16,4 млрд дозволить стабілізувати ситуацію у фінансовому секторі та економіці країни, вважають експерти.
"Кошти МВФ дозволять урятувати економіку країни від рецесії, але не вплинуть на поведінку іноземних інвесторів стосовно України. Потрібний цілий комплекс заходів, щоб зробити країну інвестиційно привабливою. Кошти кредитної лінії МВФ також дозволять замістити ті кошти, які фізичні особи зняли з банківських рахунків за останній місяць", - сказав голова правління банку "Хрещатик" (Київ) Дмитро Гриджук.
Заступник директора казначейства банку "Форум" (Київ) Олександр Добровольський вважає, що підтримка МВФ може поліпшити міжнародні рейтинги України.
"Надання МВФ стабілізаційного кредиту stand by у розмірі $16,4 млрд для подолання наслідків фінансово-економічної кризи може поліпшити міжнародні рейтинги України, що сприятливо відіб'ється на довірі і настроях інвесторів", - сказав він.
Начальник відділу аналізу та досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб також вважає, що досягнення угоди про виділення кредиту із МВФ буде сприяти зростанню довіри іноземних інвесторів до України.
"Котирування CDS по 5-річних суверенних зобов'язаннях України в останні дні досить різко знизилися (з піка в 2800 базисних пунктів до 1500 на даний момент), що свідчить про спад панічних настроїв іноземних інвесторів щодо України. З одного боку, це частина загальносвітового тренда зниження котирувань CDS країн з emerging markets, але, безумовно, прийняття антикризового закону і досягнення угоди про виділення кредиту із МВФ також вплинули на збільшення довіри гравців ринку до України. Ми вважаємо, що в найближчому майбутньому основним фактором, що визначає ставлення іноземних інвесторів до України, буде здатність органів державної влади проводити зважену та прозору економічну політику", - сказав експерт.
За оцінкою експертів, Національний банк України (НБУ) здатний без фінансової підтримки МВФ утримувати стабільність курсу гривні, однак залучення кредиту МВФ зменшить тиск на курс національної валюти.
"У НБУ досить можливостей за допомогою своїх значних валютних резервів утримувати курсову стабільність", - сказав Д.Гриджук.
"Сума кредиту (МВФ - ІФ) становить значну частину міжнародних запозичень підприємств і банків до погашення наприкінці 2008 - початку 2009 років. Це за умови зняття внутрішнього ажіотажу на іноземну валюту істотно зменшить тиск на курс гривня/долар з боку покупців для погашення міжнародних позик і дозволить стабілізувати курс національної валюти", - сказав О.Добровольський.
"За нашими розрахунками, кредит МВФ покриє досить велику частину дефіциту платіжного балансу в найближчі півтора роки. Тому різкої девальвації гривні, швидше за все, удасться уникнути - обмінний курс буде коливатися в діапазоні 5,80-6,20 грн/$1 у поточному і наступному році", - відзначає Д.Сологуб.
На думку начальника управління казначейства Індустріалбанку (Запоріжжя) Олександра Фоміна, надання кредиту МВФ дозволить НБУ продавати більше валюти і знизити панічні настрої в населення відносно девальвації гривні, що в остаточному підсумку буде сприяти її зміцненню. "Проте, незрозуміло, з яких коштів цей кредит ми будемо віддавати при тотальному скороченні експортних надходжень", - відзначає він.
"Виділений для України кредит допоможе НБУ в короткостроковій перспективі ефективно підтримувати заходи зі стабілізації валютного курсу, а також гарантувати учасникам ринку стабільність інтервенцій регулятора", - говорить начальник казначейства Експрес-Банку (Київ) Андрій Загвоздін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас