Володимир Стельмах розійшовся з банками в обмінному пункті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Володимир Стельмах розійшовся з банками в обмінному пункті

Валюта
5729
Нацбанк заморожує валютний ринок, прийнявши постанову, що зобов'язує банки продавати валюту населенню за офіційним курсом, а купувати не дешевше ніж на 3% від ціни продажу.
Крім того, з 1 січня 2009 року в Україні зникнуть обмінні пункти - валютою можна буде торгувати тільки через каси банків. Банкіри говорять, що працювати з валютою стане невигідно, і вони згорнуть обмінні операції.
На їхню думку, НБУ знищили ринкові відносини й Україна повертається в 1990-і, коли валюту можна було купити тільки у вуличних мінял за завищеним курсом.
5 листопада Нацбанк прийняв постанову №353, якою посилив правила валютообмінних операцій. "Установити, що на готівковому валютному ринку вповноважені банки встановлюють курс продажу готівкової валюти не вище офіційного курсу гривні до валют, що встановлюється НБУ, - говориться в документі, підписаному головою НБУ Володимиром Стельмахом. - Ціна покупки готівкової валюти може встановлюватися банками в межах 3% нижче ціни продажу готівкової валюти".
Банки не мають права змінювати курс протягом робочого дня, і зобов'язані в той же день продати куплену валюту. "У випадку відсутності попиту на готівкову валюту її продаж повинен бути відкоректований на наступний робочий день відповідним курсом продажу валюти за гривні убік зниження", - пояснюють у НБУ. Ці поправки внесені в антикризову постанову №319, у якій вже немає норми про граничне розходження курсів покупки/продажу готівкової валюти банками на рівні 5%.
Із учорашнього дня Нацбанк обмежив також операції на безготівковому ринку. "Клієнт-резидент зобов'язан використати куплену безготівкову валюту не пізніше ніж через п'ять робочих днів після її зарахування на його поточний рахунок на цілі, зазначені в заявці про покупку валюти", - вимагає регулятор. Якщо клієнт не використає валюту в цей період, він зобов'язаний продати її на міжбанку. До того ж НБУ зажадав від банків "вжити організаційно-правових заходів, щоб з 1 січня 2009 року перейти на торгівлю готівковою іноземною валютою винятково через власні каси". Фактично НБУ зобов'язав банки розірвати договори з партнерами, що працюють в обмінних пунктах за агентськими угодами.
Ця постанова була прийнята наступного дня після того, як НБУ заснував "відкритий валютний ринок", на якому юридичні особи прямо виставляють бажані курси покупки і продажу валюти. Уповноважені ними банки не мають права їх змінювати, а також радити клієнтам інші курси. "Виходить, що я не можу навіть підказати клієнтові вигідний для нього курс, за яким він міг би провести угоду, - обурюється скарбник одного з великих банків. -У підсумку в мене із учорашнього дня 'висить' більше половини заявок".
У листі №13-117/4999-15258 від 4 листопада перший заступник голови правління НБУ Анатолій Шаповалов дозволив банкам тільки щодня інформувати клієнтів про офіційний курс гривні до іноземних валют та індикативні показники інтервенцій Нацбанку. А 3 листопада в листі №13-117/4974-15217 регулятор заборонив банкам анулювати подану в НБУ заявку на купівлю/продаж валюти. Втім, у НБУ вважають, що клієнти повинні навчитися виставляти "правильні" курси. "Система працює без збоїв, просто банки повинні поступитися своїм прибутком, і ринок буде працювати нормально, - запевняють у департаменті валютного регулювання НБУ. - Учора, наприклад, міжбанк закрився практично без нашої участі".
Фактично своїми останніми документами НБУ позбавив ринок двох із трьох складових: міжбанківського та готівкового курсів. "Це завершить процес переходу до єдиного курсу і дозволить оптимізувати контроль із боку регулятора за готівковим обігом валюти", - пояснив агентству "РБК-Україна" керівник групи радників Нацбанку Валерій Литвицький.
Раніше НБУ обіцяв зберегти два курси: готівковий та офіційний (міжбанківський). Для цього він підвищував курс інтервенцій разом з офіційним курсом, зближаючи їх з котируваннями міжбанку. А з 31 жовтня почав установлювати граничний курс продажу долара населенню (інші валюти НБУ ігнорував). Учора Нацбанк продавав валюту на міжбанку за курсом 5,82 грн/$ і на сьогодні виставив близький до нього офіційний курс - 5,8224 грн/$. Таким повинен бути і готівковий курс.
Дилери називають дії НБУ "знищенням валютного ринку України", відмовляючись коментувати їх офіційно, тому що регулятор може позбавити рефінансування їхні банки. "Ви ж знаєте, як чутливий до критики банкірів Стельмах", - сказав керівник департаменту одного з найбільших банків, нагадавши, що за дзвінком із НБУ були звільнені декілька менеджерів. Представники банків з іноземним капіталом, хоча й не залежать від необхідності рефінансування в регулятора, теж утримуються від коментарів.
Скарбники говорять, що їхня професія вже не потрібна, і панікують. "Навіщо тепер банку мій підрозділ? - обурюється начальник казначейства одного з найбільших банків. -Спочатку ми стали 'махровими схемотехніками', що намагаються обійти норми НБУ, конвертуючи гривню спочатку в рубель або євро, а потім у долар, і навпаки, а тепер стали простими операціоністами, що вводять у систему заявки клієнтів". За словами дилерів, їхня робота стала збитковою, а це заборонено законом "Про банки та банківську діяльність". "Адже ще діють відрахування від операцій з валютою в Пенсійний фонд у розмірі 0,5% та операційні витрати. Валютні операції стають невигідними", - пояснює дилер російського банку. "Нехай тепер клієнт купує обладнання і сам виходить на міжбанк, а ми згорнемо операції", - говорить скарбник іншого банку.
Боротьба НБУ з валютизацією поверне країну в 1990-і роки, коли валюта в банках майже була відсутня, а купити її можна було тільки за завищеним курсом у мінял. "Ті, хто може не продавати валюту, буде її тримати, тому що торгувати нею невигідно, - вважає один зі скарбників. - Ці норми сприяють розвитку чорного ринку". Регулятор міг би знизити попит, змусивши експортерів продавати частину виторгу, але не зробив цього через сильне політичне лобі в раді НБУ, тому весь негатив відчує населення. "Якщо когось можна принести в жертву, то краще того, хто мовчить і може висловитися тільки один раз - на виборах президента, - журиться банкір. - Але це ні від чого не рятує, а руйнує фінансову систему і сіє паніку серед людей".
У Нацбанку ж заявляють, що, навпаки, намагаються захистити населення від валютних спекуляцій банкірів. "Ми щодня заправляємо банки валютою під зав'язку, - стверджує джерело в НБУ. - Чому вони її не продають, ми будемо в четвер розбиратися з головами".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас