Кабмін затвердив порядок участі держави у капіталізації банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін затвердив порядок участі держави у капіталізації банків

406
Кабінет міністрів постановою від 4 листопада затвердив порядок участі держави у капіталізації банків. Зокрема, порядок передбачає:
- Надання фінансової допомоги банкам шляхом участі держави у формуванні та/або збільшенні їх статутного капіталу здійснюється на підставі рішення Кабінету міністрів України за пропозицією Національного банку.
- Рішення про капіталізацію банку приймається Кабінетом міністрів України за поданням Мінфіну з обов"язковим зазначенням джерел такої капіталізації.
- джерелами капіталізації банків можуть бути кошти державного бюджету, зокрема Стабілізаційного фонду, та облігації внутрішньої державної позики.
У разі капіталізації банку шляхом придбання акцій в обмін на облігації внутрішньої державної позики Національний банк здійснює обов"язковий викуп облігацій за номінальною вартістю з дохідністю в розмірі облікової ставки на строк їх обігу.
- держава бере участь у капіталізації лише тих банків, реальна поточна вартість акцій (часток) яких визначена експертним шляхом з урахуванням збитків банку та витрат на проведення процедури капіталізації і не перевищує номінальної вартості.
- капіталізації підлягають виключно банки, які утворені у формі відкритих акціонерних товариств та/або перетворені у процесі капіталізації у відкриті акціонерні товариства.
- капіталізація банку за участю держави здійснюється за умови прийняття загальними зборами акціонерів (учасників) або тимчасовим адміністратором банку рішення про необхідність участі держави у капіталізації банку за вартістю акцій, визначеною на підставі висновку про результати діагностичного обстеження банку, передбаченого підпунктом 2 пункту 3 постанови, якою затверджено цей Порядок, а також рішення про згоду загальних зборів або іншого органу управління банком на тимчасове обмеження розміру заробітної плати працівників банку, матеріальних винагород та інших витрат після проведення капіталізації.
Після прийняття Кабінетом міністрів України рішення про участь держави у капіталізації банку:
1) загальні збори акціонерів (учасників) або тимчасовий адміністратор приймають рішення про випуск акцій та збільшення статутного капіталу банку на суму капіталізації банку та пропозицій інвесторів за обов"язкової участі уповноваженої особи Мінфіну;
2) Мінфін:
здійснює:
- перерахування коштів на суму капіталізації банку, зокрема за рахунок коштів Стабілізаційного фонду, або випуск облігацій внутрішньої державної позики на суму, що відповідає розміру такої капіталізації банку для формування його статутного капіталу;
- заходи щодо оформлення корпоративних прав держави;
забезпечує в межах корпоративних прав виконання програми фінансового оздоровлення банку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас